Eszter, Eliza
EUR 384,04 Ft
USD 358,62 Ft
14 °C
24 °C

Előzetesben a Prágában fogva tartott magyarok

2000.09.28. 15:12
Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön azt a hét magyar állampolgárt, akiket a prágai hatóságok a keddi utcai zavargások idején vettek őrizetbe. További hét magyarról még mindig nem tud a magyar követség, míg kettejükre kiutasítás vár - tudta meg az Index Szénás Lajos konzultól.
Lenyugodtak a kedélyek.
Erről egy prágai vizsgálóbíró döntött, közölve azt is, hogy az ügyben tovább folytatják a nyomozást. A hét magyart hivatalos közeg elleni erőszakkal vádolják, és ügyük végleges lezárásáig előzetes letartóztatásban maradnak.

További hét magyarról még mindig nem tud a magyar követség, míg kettejükre kiutasítás vár - tudta meg az Index Szénás Lajos konzultól. Lapunk úgy értesült, hogy több helyre vitték be a Mozgósítás a Prágai Tüntetésekre nevű bizottsághoz tartozó fogva tartott magyarokat.

A cseh fővárosban tartott globalizáció ellenes, antikapitalista megmozdulásokban 12 ezren vettek részt, a hatóságok szerint közülük 600-at vettek őrizetbe. Eközben már szerdán, azaz egy nappal a tervezett időpont előtt véget ért az IMF és Világbank éves közgyűlése Prágában. Abban már a két világszervezet nyilatkozói sem értenek egyet, hogy a korai záráshoz hozzájárultak-e a cseh főváros utcáin történtek.

Ellentmondó nyilatkozatok a tanácskozás befejezéséről

Mats Carlsson, a Világbank alelnöke elismerte, hogy a tüntetések kimenetele szerepet játszott döntésük meghozatalában. Ezzel szemben az IMF szóvivője, David Hawley tagadta, hogy a zavargások akadályozták meg munkájuk folytatását. Trevor Manuel, dél-afrikai pénzügyminiszter, a tanácskozás elnöke szinte üres terem előtt tartott záróbeszédében sajnálatosnak nevezte, hogy a történtek erőszakba torkolltak.

A tanácskozás résztvevői egyébként hangsúlyozták, hogy munkájuk nagy részét már a hétvégén elvégezték, csütörtökön már csupán kétoldalú megbeszélésekre kerül sor. Az erre a napra tervezett sajtótájékoztatót megtartják. A keddi zavargások sérültjei között van egy orosz és egy japán delegált is - adta hírül a BBC.

Prága polgármestere professzionális bajkeverőknek nevezte a város utcáin tüntetőket, és azt mondta, hogy akcióik ingerelték a helyieket. Körülnézett a főváros utcáin Václav Havel államfő is, aki a belügyminiszter és a prágai rendőrkapitány társaságában járt az előző napok összetűzéseinek helyszínén.

Mint ismert, mintegy 12 ezer kapitalizmus ellenes tüntető lepte el Prága utcáit kedden a Világbank és az IMF éves ülése kapcsán a globalizáció és a világszervezetek tevékenysége ellen tiltakozva. A megmozdulások fő szervezője, az INPEG csoport vezetői elégedettek azzal, hogy a gyűlés küldöttei a korábban tervezettnél egy nappal előbb befejezték munkájukat.

Egyelőre ismeretlen hét magyar sorsa

A professzionális bajkeverők őrizetbe vétele
A keddi zavargások idején letartóztatott hét magyar ügyében várhatóan csütörtökön hoznak ítéletet a cseh hatóságok - tájékoztatta az Indexet Szénási Lajos, prágai magyar konzul az illetékes szervektől kapott dokumentum alapján. Őrizetbe vételük maximális időtartama, 48 óra ezen a napon jár le ugyanis. A cseh hatóságok arról döntenek, hogy szabadon engedik-e őket, vagy kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

A konzul továbbra sem tud arról a másik hét magyarról, akik a Mozgósítás a Prágai Tüntetésekre nevű szervezőbizottsággal érkeztek a megmozdulásokra, és szerdán vették őket őrizetbe a cseh rendőrök. Az Index úgy tudja, hogy a hét fiatal közül négyet egy helyen tartanak fogva, egy külföldiek elhelyezésére szolgáló intézményben. Nem hivatalos értesülések szerint a hét magyart hivatalos közeg elleni erőszakkal vádolják

Szénás Lajos elmondta, hogy tudomása van további két magyar fogva tartottról, akik esetében megindult az államigazgatási eljárás, őket kitoloncolják az országból. A két magyar már a kiutasítottaknak helyt adó intézményben tartózkodik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek