Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

A Pravda szerint megtévesztő a kedvezménytörvény

2003.06.24. 15:33
Politikai célokat követ a magyar kedvezménytörvény - véli a szlovák Pravda. A törvény célja a lap szerint az, hogy minél kevesebb magyar "fertőződjön meg" a szlovák nyelvtől. Az Európa Tanács szerdán várhatóan a törvény módosítására tesz javaslatot.
Nem kulturális, hanem politikai célokat követ a magyar kedvezménytörvény, tehát megtévesztő - írja keddi kommentárjában a poszonyi Pravda. A lap szerint a Magyarországon elfogadott, de Szlovákiában alkalmazott törvény a magyar kisebbség "szaporodását" hivatott szolgálni.

A Pravda szerint azzal, hogy anyagilag támogatja a gyermeküket magyar iskolába adókat, a státustörvény azt hivatott biztosítani, hogy a lehető legkevesebb magyar "fertőződjön meg" a szlovák nyelvtől.

Orbán sárkánya

A lap szerint a státustörvény gyorsított elfogadásával "Orbán Viktor mostanáig alvó sárkányát ébresztették fel". A lap szerint a sietség oka, hogy a magyar kormány belátta: "diplomáciai síkon nincs esélye". A lap szerint az Európa Tanács (ET) szerdai ülésén várhatóan bíráló jelentés hangzik el a státustörvényről.

Módosítást javasolnak

A kedvezménytörvény az ET parlamenti ülésszakán történő megvitatásának a hétfői módosítás után is van értelme - vélik a magyar parlamenti pártok. Az ET emberi jogi és jogi bizottsága, valamint a politikai kérdések bizottsága határozattervezetet terjeszt szerdán a közgyűlés elé, amelyben a 2001. június 19-én elfogadott törvény módosítását javasolja a magyar kormánynak és parlamentnek.

A tervezet szerint a kisebbségek sorsáért az az állam felel, melynek állampolgárai. Az anyaország támogathatja ugyan a kisebbségeket, ezt azonban nem teheti annak az országnak a kárára, amelynek a kisebbség tagjai állampolgárai. Még kevésbé támogathat szeparatista törekvéseket a törvény.

A tervezet üdvözli a Magyarország és Románia között a kérdésben létrejött egyezményt, úgy is, mint előrelépést a kérdéskörben általa kívánatosnak tartott kétoldalú megközelítés alkalmazása felé.

Megcáfoltan, megszégyenítve

Az újvidéki Magyar Szó publicistája, Fodor István szerint a módosított kedvezménytörvény most már azokat is "megcáfolja és megszégyeníti, akik nemrégen még azt mondták, hogy nyilván nem fognak utazni, iskolás gyerekük sincs, munkát sem akarnak vállalni az anyaországban, de fontos számukra, hogy az érzelmi kötődések mellett kezükben tarthatnak egy jelképes, az együvé tartozást valamiképp dokumentáló igazolványt".