Pravda: Fico és Gyurcsány tárgyalásai régóta kínosak

2008.11.06. 11:20
A pozsonyi Pravda a „terjeszkedő magyar nacionalizmust” tartja a Szlovákiát fenyegető legfőbb problémának. A napilap Ficót és Gyurcsányt is bírálja amiatt, hogy kávészünetben tárgyalnak a robbanékony szlovák-magyar viszonyról. A helyzet megoldásának kulcsát a Magyar Koalíció Pártjának vezetői tartják a kezükben, írja a Pravda.

A szlovák-magyar viszony megoldásának kulcsa már nem Fico és nem is Gyurcsány, hanem az MKP-vezetés kezében van - írta csütörtökön a pozsonyi Pravda, amely azzal vádolta meg Csáky Pált, hogy harci riadót fújt.

Ezen belül is Csáky és Duray tartják kezükben a kulcsot, mert szemmel láthatóan az felel meg nekik, "ha nem alszik ki a láng" - véli a jegyzetíró, aki szerint Robert Fico és Gyurcsány Ferenc tárgyalásai "már hosszú ideje kissé kínosak és hiábavalóak. Mérhetetlenül méltatlan ugyanis, hogy a visegrádi országok miniszterelnöki találkozójának kávészünetében tárgyalnak olyan robbanékony problémáról", mint milyen a szlovák-magyar viszony.

Egyszersmind célszerűtlen és kevés, hogy EU- és V4-es találkozók margóján próbálják kezelni a gondot. Annál is inkább, mert igencsak kérdéses, hogy egyáltalán telik-e Fico és Gyurcsány erejéből a megoldásra - veti fel a kérdést a lap munkatársa, Dag Danis, és rögvest választ is ad: e pillanatban úgy tűnik, hogy nem.

„Két csatornából árad a magyar nacionalizmus”

Szerinte "a Szlovákiát fenyegető legfőbb probléma a terjeszkedő magyar nacionalizmus, amely Szlovákiában két csatornából is árad". Az egyik a politika, a másik az utca csatornája. Míg az elsőt "például a magyar parlament részének nyilvánított Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), a másikat a Magyar Gárda és a vele rokon, Dél-Szlovákiában is terjeszkedéssel próbálkozó szélsőséges szervezetek testesítik meg."

"Gyurcsánynak úgyszólván semmi esélye sincs a magyar radikálisok megszelídítésére. Sem a parlamenti többség, sem a közvélemény nem áll a pártján" – olvasható a cikkben.

„E tekintetben Fico lényegesen jobban áll. Ha szükséges, akkor közbe tud lépni, rá tud fékezni Slota kisebbségellenes kirohanásaira, és garantálni tudja a magyar közösség jogait. Csak éppen még mindig nem tudja Slotát megszelídíteni abban, ami a magyarokat legjobban ingerli. A sértegetésekben, a nemzetgyalázásban, a pocskondiázásban" - írja, majd kifejti, hogy a helyzet megoldásának kulcsát a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetői tartják a kezükben.

"Egyébként épp Csáky az, aki a külföldi sajtóban szeptember óta ismételten azt hazudja, hogy a szlovákiai magyaroknak a puszta életüket kell félteniük. Ez azonban nem segélykiáltás, hanem harci riadó, annak politikai előjátéka, ami napjainkban igencsak kicsúszik a politikusok kezéből..." - zárja kommentárját a lap.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla