Árpád
-2 °C
4 °C

Jó tanácsokkal készül a terrortámadásokra a brit kormány

2004.07.26. 14:21
Terrortámadás esetén maradjon otthon - javasolja a brit polgároknak a kormányzat nyolcmillió fontból kinyomtatott, praktikus tanácsokat adó füzetecskéje. A tájékoztatóanyag célja, hogy valamennyi brit el tudja zárni otthonában a vizet, a gázt és a villanyt, valamint be tudja hangolni rádióját.
Nyolcmillió fontot (3 milliárd forintot) költ a brit kormány Nagy-Britannia lakóinak terror elleni felkészítésére - írja a Guardian. A belügyminisztérium megbízásából a héten huszonötmillió brit háztartásnak küldik el a kormány huszonkét oldalas tájékoztató füzetét, mely praktikus jó tanácsokkal próbálja segíteni a brit lakosságot egy terrortámadás esetére.

A józan ész diadala

A könyvecske alapvetően a lakosság "józan eszére" számít. Hasznos jó tanácsainak szlogenbe összefoglalható lényege: Menj be, maradj bent, hangolj rá. A kormány tanácsai szerint vészhelyzet esetén a legbölcsebb dolog bezárkózni a lakásunkba. Ez alól kivételt jelent, ha házunk lángokban áll, a füzetecske tartalma szerint ez esetben határozottan ellenjavalt a bezárkózás.

A legfőbb jó tanácsként a rádió behangolásának elsajátítását javasolja a könyvecske. A kormány és a műsorszolgáltatók megállapodása értelmében vészhelyzet esetén valamennyi tévé- és rádióadó átáll a központi közlemények és információk sugárzására, segítve a bajbajutottak tájékozódását.

Gázszivárgás közelében ne játssz a tűzzel

A könyv számos gyakorlati problémára is felkészíti a lakosságot. A robbanás után a romok alatt rekedteknek azt javasolja, hogy húzódjanak a lehető legközelebb a támfalakhoz, illetve hogy a csöveken kopogva jelezzenek a mentőalakulatoknak. A gyufa és nyílt láng használatát nem javasolják, mivel egy robbanás után gázszivárgás is keletkezhet.

Vegyi, biológiai és atomtámadás esetén az áldozatoknak a füzet tanácsai szerint otthonaikban kell bevárniuk a mentőcsapatok érkezését, nehogy továbbterjesszék például az esetlegesen összeszedett fertőzéseket.

A füzet szerint valamennyi brit polgárnak tisztában kell lennie azzal, hogyan kell elzárnia a vizet, a gázt és a villanyt otthonában, és hogy hogyan kell behangolnia rádióját. Hasznos elsősegély-tanácsokat is ad a füzet, a törött csontúaknak például a mozgás mellőzését javasolja.

Éber figyelem

A füzet szerint valamennyi brit polgár segíthet a terrorelhárításban. Ehhez csak annyi kell, hogyha bármi gyanúsat tapasztalnak - legyen az egy térfigyelő kamerák helyzetét papírra jegyzetelő burnuszos, vagy a kelleténél hangosabb szomszéd -, jelentsék a hatóságoknak. A feljelentéseket a terrorelhárító osztag bizalmasan kezeli.

David Blunkett belügyminiszter a Guardiannak nyilatkozva tagadta, hogy a füzeteket konkrét terrorveszély miatt adták ki. "A közbiztonság pillanatnyilag a legjelentősebb aggályunk. A füzetek segítenek a legkülönbözőbb vészhelyzetek - akár tűzvész vagy bombatámadás - elhárításában" - mondta a napilapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?