Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Jó tanácsokkal készül a terrortámadásokra a brit kormány

2004.07.26. 14:21
Terrortámadás esetén maradjon otthon - javasolja a brit polgároknak a kormányzat nyolcmillió fontból kinyomtatott, praktikus tanácsokat adó füzetecskéje. A tájékoztatóanyag célja, hogy valamennyi brit el tudja zárni otthonában a vizet, a gázt és a villanyt, valamint be tudja hangolni rádióját.
Nyolcmillió fontot (3 milliárd forintot) költ a brit kormány Nagy-Britannia lakóinak terror elleni felkészítésére - írja a Guardian. A belügyminisztérium megbízásából a héten huszonötmillió brit háztartásnak küldik el a kormány huszonkét oldalas tájékoztató füzetét, mely praktikus jó tanácsokkal próbálja segíteni a brit lakosságot egy terrortámadás esetére.

A józan ész diadala

A könyvecske alapvetően a lakosság "józan eszére" számít. Hasznos jó tanácsainak szlogenbe összefoglalható lényege: Menj be, maradj bent, hangolj rá. A kormány tanácsai szerint vészhelyzet esetén a legbölcsebb dolog bezárkózni a lakásunkba. Ez alól kivételt jelent, ha házunk lángokban áll, a füzetecske tartalma szerint ez esetben határozottan ellenjavalt a bezárkózás.

A legfőbb jó tanácsként a rádió behangolásának elsajátítását javasolja a könyvecske. A kormány és a műsorszolgáltatók megállapodása értelmében vészhelyzet esetén valamennyi tévé- és rádióadó átáll a központi közlemények és információk sugárzására, segítve a bajbajutottak tájékozódását.

Gázszivárgás közelében ne játssz a tűzzel

A könyv számos gyakorlati problémára is felkészíti a lakosságot. A robbanás után a romok alatt rekedteknek azt javasolja, hogy húzódjanak a lehető legközelebb a támfalakhoz, illetve hogy a csöveken kopogva jelezzenek a mentőalakulatoknak. A gyufa és nyílt láng használatát nem javasolják, mivel egy robbanás után gázszivárgás is keletkezhet.

Vegyi, biológiai és atomtámadás esetén az áldozatoknak a füzet tanácsai szerint otthonaikban kell bevárniuk a mentőcsapatok érkezését, nehogy továbbterjesszék például az esetlegesen összeszedett fertőzéseket.

A füzet szerint valamennyi brit polgárnak tisztában kell lennie azzal, hogyan kell elzárnia a vizet, a gázt és a villanyt otthonában, és hogy hogyan kell behangolnia rádióját. Hasznos elsősegély-tanácsokat is ad a füzet, a törött csontúaknak például a mozgás mellőzését javasolja.

Éber figyelem

A füzet szerint valamennyi brit polgár segíthet a terrorelhárításban. Ehhez csak annyi kell, hogyha bármi gyanúsat tapasztalnak - legyen az egy térfigyelő kamerák helyzetét papírra jegyzetelő burnuszos, vagy a kelleténél hangosabb szomszéd -, jelentsék a hatóságoknak. A feljelentéseket a terrorelhárító osztag bizalmasan kezeli.

David Blunkett belügyminiszter a Guardiannak nyilatkozva tagadta, hogy a füzeteket konkrét terrorveszély miatt adták ki. "A közbiztonság pillanatnyilag a legjelentősebb aggályunk. A füzetek segítenek a legkülönbözőbb vészhelyzetek - akár tűzvész vagy bombatámadás - elhárításában" - mondta a napilapnak.