Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bush ajándékai: olajfestmény, allegória, horgászcsali

2003.07.15. 14:19
Ahhoz képest, hogy a mostani amerikai elnököt gyakran becsmérlik és még gyakrabban teszik nevetségessé, egészen sok ajándékot kap a világ vezetőitől - írja a Guardian. A szaúdiak egymillió dolláros olajfestménye jól megfér a marokkóiak háromdolláros horgászcsalija mellett. Blair egy közös fogmosás emlékét idézve neszesszert ajándékozott az elnöknek.
A szaúdiak nem aprózták el. Bár az Egyesült Államok viszonya legrégebbi közel-keleti szövetségesével a szeptember 11. támadások óta nem felhőtlen, a sivatagi királyság egymillió dolláros olajfestménnyel kedveskedett az elnöknek. Az olaszok különleges alabástromszobrot, a győzelem allegóriáját adták Bushnak.

Westernromantika

A texasi ranch-tulajdonos - a cowboyromantikát szintén kedvelő elődjeihez hasonlóan - számtalan ajándékot kap a lótenyésztés témakörében is. Bush wesco csizmákból áll jól, a golfot kedvelő Clinton mindenkitől vicces golf-kiegészítőket kapott.

Az elnököt nem feltétlenül akarja mindenki drága ajándékokkal lenyűgözni. Marokkó például - írja a Guardian - három dollár értékű horgászcsalival kedveskedett Bushnak, Kwasniewski lengyel államfő pedig egy terrorizmusról szóló kézikönyv puhakötésű kiadásával lepte meg.

Jacques Chretien, az Egyesült Államokkal alapvetően jó viszonyban lévő, de a drogliberalizáció és a melegjogok erőteljes érvényesítése miatt Amerikában gyakorta bírált Kanada kormányfője egy elég durva kidolgozású márvány tolltartót ajándékozott Bushnak, 20 dollár értékben - írja a Guardian.

A közös fogmosás emléke

A legszokatlanabb talán mégis Tony Blair ajándéka volt. Az aranyhímzéses, névre szóló neszesszer apropóját a két államférfi első találkozása adta, ahol is Bush Blair kölcsönfogkrémével mosott fogat. Blair ajándéka ráadásul papíron 351 dollár értékű ajándékot Bush meg is tarthatja.

Az amerikai elnököknek ugyanis listát kell készíteni azokról az ajándéktárgyakról, melyeket megtartanának, ezek után szabályosan adózniuk is kell. A szaúdiak egymillió dolláros festménye után fizetendő adó még az elnök pénztárcáját is leapasztaná, így valószínűleg több más, használhatatlan ajándék társaságában az elnöki könyvtárak raktárába fog kerülni, feledésre ítélve - írja a brit napilap.