József, Bánk
-6 °C
0 °C

Leszedték az internetről a Mohamed-gúnyoló dán videót

2006.10.10. 10:54
Hétfő óta nem érhető el az internetről az a Mohamed prófétát gúnyoló videó, melyet egy dán szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetének tagjai készítettek. Nyári táborozásuk közben videóra vették versengésüket, ki tudja jobban kigúnyolni a prófétát. A felvételt a dán miniszterelnök is elítélte, a külügyminisztérium nem javasolja állampolgárainak, hogy a Közel-Keletre utazzanak.

Leszedték az internetről azt a Mohamed prófétát gúnyoló videót, amit a szélsőjobboldali Dán Néppárt (PPD) fiatal aktivistái készítettek egymás közti versengésükről, hogy ki tudja jobban kigúnyolni a prófétát. A felvételt pénteken a dán közszolgálati televízió is bemutatta, több lap is beszámolt róla. A videó sokkal megalázóbb, mint az a szintén a prófétát gúnyoló 12 karikatúra, amelyet először egy évvel ezelőtt a Jyllands-Posten című dán lap, majd a világ számos más médiuma bemutatott.

A videó hétfő óta nem érhető el az interneten, leszedették a készítők és minden egyes újság weboldaláról is. A PPD egyik tagja szerint a felvételről azonosítható két fiatal jelenleg bujkál, bár Martin Rosengaard Knudsen szerint nem provokáció volt a céljuk. „Ez nem arra példa, hogyan lehet valami provokatív, hanem arra, milyen a jelenlegi helyzet a dán politikában” – fogalmazott.

Veszélyes lehet dánnak lenni

A dán külügyminisztérium felszólította állampolgárait, lehetőleg ne utazzanak a Közel-Keletre, mivel a felvétel tiltakozáshullámot indított el az iszlám világban, többek között a palesztin területeken, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Irakban, Iránban, Szíriában, Törökországban, Indonéziában, Egyiptomban és Jordániában, írja az AP. Felhívták a dánok figyelmét arra is, hogyha mégis ezen országok valamelyikébe mennek, tisztában kell lenniük a közhangulattal, ami a helytől és időponttól függően folyamatosan változhat.

A dán miniszterelnök még vasárnap közleményt adott ki, melyben bírálja a szélsőséges párt aktivistáit. "Élesen elítélem a Dán Néppárt fiatal aktivistáinak viselkedését. Ízléstelenségük nem tükrözi a dán nép felfogását, a fiatal dánok véleményét az iszlámról" - közölte a kormányfő, aki üdvözölte, hogy az ország összes pártjának fiataljai elítélték a videót.

Egy 200 ezer tagot számláló jordániai szervezet szerint, melynek tagjai mérnökök, orvosok és újságírók, a videó „gyűlöletet közvetít a próféta felé, aki azért érkezett közénk, hogy megvilágosítsa az embereket”. „Felszólítjuk a muzulmán országokat, hogy szigorítsák kapcsolataikat Dániával és minden olyan országgal, melyek kárt okozhatnak az iszlámnak” – olvasható a szervezet közleményében, akik egyébként gyakran bírálják Jordánia nyugatbarát politikáját is.