Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Bush 90 milliárdot kér a háborúra

2003.03.18. 16:50
Pénteken a kongresszus elé terjesztheti a háború anyagi támogatását biztosító kérelmét George W. Bush. Az elnök stábja rövid háborúval számol, az Izraelnek nyújtandó segélyeket is magában foglaló csomag 90 milliárd dollárt emésztene fel. Független üzleti elemzők 60 milliárd dollárra becsülik a háború árát, a végösszeg az újjáépítés és a békefenntartás költségeivel 100 milliárdra nőhet.
Várhatóan 90 milliárd dollár elkülönítését kéri az iraki háború költségeire George W. Bush az amerikai törvényhozástól - írta az AP. A csomag a háború költségei mellett az Izraelnek nyújtandó, közelebbről meghatározatlan összegű segélyt is magába foglalja.

Rövid háborúval számolnak

Az AP-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő washingtoni illetékesek szerint az elnök már pénteken a kongresszus elé terjesztheti javaslatát. A 90 milliárdos összeg kiszámításakor a kormányzat egy hónapig tartó harcokkal számolt.

Üzleti elemzők szerint a rövid ideig tartó háború 40-60 milliárd dollárba kerülhet, az összeg azonban nem tartalmazza Irak újjáépítésének és a békefenntartó alakulatok állomásoztatásának költségeit. Ez utóbbiak beszámításával az újjáépítés méreteitől függően akár 100 milliárdra is ugorhat a számla végösszege.

Egy az AP-nek a múlt hónapban nyilatkozó védelmi minisztériumi illetékes 60-85 milliárd dollárra becsülte az Irak és a terrorizmus elleni harc várható költségeit ez év szeptember 30-ig. A kongresszus eddig 376 milliárd dolláros költségvetést hagyott jóvá a Pentagon számára.

Havi 8 milliárdért harcolnak

A kongresszus pártoktól független költségvetési szakértői bizottságának márciusi becslése szerint az amerikai hadsereg Perzsa-öböl térségébe történő áthelyezése 14 milliárd dollárba kerül, a háború első hónapja 10 milliárd, minden további hónap 8 milliárd dollárt emészthet fel. A csapatok kivonása 9 milliárd dollárba kerülhet - írja az AP.

Az 1991-es öbölháború mostani árfolyamon számítva 80 milliárd dollárba került. Az amerikaiak szövetségesei akkor 7 milliárd dollárt térítettek meg az Egyesült Államoknak.  • Bérelnék
  • Hírek