Jusztina
1 °C
16 °C

Afgánokat tartottak fogva a 'hobbibörtönben'

2004.07.07. 17:03
Hétfőn három amerikai civilt letartóztattak Kabulban. A helyi hatóságok szerint afgánokat börtönöztek be jogalap nélkül. A botrány nem sokkal azután robbant ki, hogy visszaélések miatt felülvizsgálatot kezdeményeztek az amerikaiak által fenntartott börtönökben.
Letartóztattak három amerikai állampolgárt Kabulban, mivel a gyanú szerint afgánokat tartottak fogva egy magánbörtönben - adta hírül az AFP az afganisztáni hatóságok közleményére hivatkozva. A magasrangú tisztviselők a hírügynökségnek elmondták, az amerikai civileket és négy afgán segítőjüket még hétfőn tartóztatták le Afganisztán fővárosában.

Az afgán jelentés azt is megemlíti, hogy hét foglyot szabadítottak ki a "hobbibörtönből", de a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közöltek.

Roy Glover, az Egyesült Államok helyi követségének munkatársa beszámolt róla, hogy az afgán hatóságok értesítették a konzulátust a letartóztatásokról. Az eset nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a koalíciós erők vizsgálatot kezdeményeztek börtöneikben és fogdáikban.

Charles Jacoby dandártábornok ugyanis épp a napokban fejezte be az afganisztáni börtönök felülvizsgálatáról szóló jelentését. Az amerikaiak által fenntartott létesítményekben az eddigi adatok szerint legalább három afgán fogoly halt már meg. A jelentés megállapításait azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint visszaélések sorozatát követtek el amerikai katonák Afganisztánban.