Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Afgánokat tartottak fogva a 'hobbibörtönben'

2004.07.07. 17:03
Hétfőn három amerikai civilt letartóztattak Kabulban. A helyi hatóságok szerint afgánokat börtönöztek be jogalap nélkül. A botrány nem sokkal azután robbant ki, hogy visszaélések miatt felülvizsgálatot kezdeményeztek az amerikaiak által fenntartott börtönökben.
Letartóztattak három amerikai állampolgárt Kabulban, mivel a gyanú szerint afgánokat tartottak fogva egy magánbörtönben - adta hírül az AFP az afganisztáni hatóságok közleményére hivatkozva. A magasrangú tisztviselők a hírügynökségnek elmondták, az amerikai civileket és négy afgán segítőjüket még hétfőn tartóztatták le Afganisztán fővárosában.

Az afgán jelentés azt is megemlíti, hogy hét foglyot szabadítottak ki a "hobbibörtönből", de a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közöltek.

Roy Glover, az Egyesült Államok helyi követségének munkatársa beszámolt róla, hogy az afgán hatóságok értesítették a konzulátust a letartóztatásokról. Az eset nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a koalíciós erők vizsgálatot kezdeményeztek börtöneikben és fogdáikban.

Charles Jacoby dandártábornok ugyanis épp a napokban fejezte be az afganisztáni börtönök felülvizsgálatáról szóló jelentését. Az amerikaiak által fenntartott létesítményekben az eddigi adatok szerint legalább három afgán fogoly halt már meg. A jelentés megállapításait azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint visszaélések sorozatát követtek el amerikai katonák Afganisztánban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?