Gerzson
-3 °C
2 °C

Rekordot döntött a bebörtönzött britek száma

2005.04.29. 11:45
Csúcsot döntött a brit börtönpopuláció mérete. Az elítéltek száma a hosszabb büntetések és a pénzbüntetés helyetti elzárások miatt nőtt meg. A jogvédők telitettségre panaszkodnak.

Soha ennyien nem ültek még börtönben Nagy-Britanniában, jelentette a BBC. A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint 75 500-an töltik szabadságveszésüket az országban. Az előző rekord tavaly áprilisban született, pár hónap visszaesés után azonban újra emelkedésnek indult, és áprilisban ismét csúcsot döntött a börtönlakók száma.

A BBC szerint az bebörtönzöttek száma gyors ütemben gyarapodott, és egyre több elítélt tölt hosszú büntetéseket. A súlyosabb ítéletek mellett az is növelhette a börtönpopulációt, hogy a korábban pénzbüntetéssel sújtott erőszakoskodókat, károkozókat és gyújtogatókat is elzárásra ítélik.

A Belügyminisztréium közlése szerint a börtönhálózat képes a rekordszámú elítélt befogadására. Mindazonáltal két éven belül háromezer férőhellyel növelik a börtönkapacitást.

A Belügyminisztériummal a büntetőjogi reformot sürgető aktivisták szerint a brit börtönök túlzsúfoltak. Az aktivisták szerint a hosszabb büntetések helyett a rehabilitációs programokat kéne erősíteni, hogy minél több elítélt térhessen vissza a szabad életbe.