Alajos, Leila
20 °C
36 °C

'Privatizálták' az iraki háborút

2003.12.10. 13:23
Magáncégek nélkül az amerikai hadsereg nehezen tudta volna megvívni az iraki háborút - írja a londoni The Guardian. A lap szerint például Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának főhadiszállását egy brit magáncég, a Global Risk International védi.
A magánszektor olyan mértékben bekapcsolódott az iraki hadműveletekbe, hogy most már több vállalati alkalmazott van kint a terepen, mint ahány brit katona, és a helyszínre települt magáncégek nélkül az amerikai hadsereg nehezen tudta volna megvívni a háborút - erre a következtetésre jutott az egyik vezető brit napilap.

Az iraki katonai beavatkozást kezdettől élesen bíráló baloldali The Guardian szerdai száma a lap saját kutatási adatait idézve azt írta: a hivatalos számok szerint jelenleg 9900 brit katona állomásozik Irakban, ugyanakkor a szövetséges haderőknek beszállító magánvállalatok 10 ezer alkalmazottat tartanak a hadműveleti térségekben.

Az elemzés szerint Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának főhadiszállását egy brit magáncég, a Global Risk International védi, amely volt gurkha harcosokkal, fidzsi félkatonai szervezetek tagjaival, és állítólag a brit hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS egykori tagjaival őrizteti a környéket.

A lap szerint a magánvállalati szektor olyan mértékben beágyazódott a közvetlen hadszíntéri, valamint a megszállási és békefenntartói tevékenységbe, hogy az amerikai hadseregnek nehézségeket okozott volna a háború puszta megvívása is nélkülük.