Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Romano Prodi: Győztünk!

2006.04.11. 12:50
Az olasz balközép ellenzék vezére keddre virradóra bejelentette, hogy az általa vezetett Unió pártszövetség győzelmet aratott a parlamenti választásokon, amit a rivális jobboldali tömörülés máris vitatott. Az Uniónak az alsóházi választásokon elért győzelmét a keddre virradóra közzétett hivatalos végeredmény megerősítette.

Prodi az Unió híveinek Rómában tartott nagygyűlésén jelentette be, hogy az egyfordulós, de két napon - vasárnap és hétfőn - tartott választásokon az Unió győzött az alsóház újraválasztását célzó voksoláson.

Az olasz belügyminisztérium által keddre virradóra közzétett hivatalos végeredmény megerősítette az Unió alsóházi győzelmét. Eszerint az Unió a szavazatok 49,805 százalékát szerezte meg, míg a fő rivális, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali Szabadságjogok Háza tömörülés a voksok 49,739 százalékát gyűjtötte be. Az Unió szűk szavazattöbbséggel, 25.244 vokssal győzött.

A baloldali ellenzék nyerte az olaszországi szenátusi választásokat is - közölte kedden délben az olasz Sky Tg24 hírtelevízió. A Romano Prodi vezette Uniónak a külföldön élő olaszok szavazataival sikerült megfordítania a felső házi választások eredményét, amely az anyaországi voksok véglegesítése után még Silvio Berlusconi kormányfő Szabadságjogok Háza (Cdl) tömörülésének egymandátumos előnyét mutatta.

Fej-fej mellett

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény a győztes pártkoalíciót "jutalmazza": 340 képviselői mandátumra egészíti ki annak a szavazófülkékben elért eredményét, amennyiben nem szerzett volna ennyi képviselői helyet, míg a fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét.

A felsőházi választásokon a két rivális politikai tömörülés fej-fej mellett halad. A belügyi tárca szerint Berlusconi tömbje 155 mandátumot szerzett a 315 tagú szenátusban, míg a balközép ellenzék 154 szenátori helyzet jutott. A mérleg nyelvének szerepét a külföldön élő olaszok által megválasztandó 6 szenátor tölti be. Az előzetes eredmények e téren az Unió vezetését mutatták ki, Prodi pedig arra számít, hogy a hat mandátum közül négyet az Unió szerez meg.

Berlusconi tömbje máris vitatta Prodi győzelmi bejelentését. Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője közölte, hogy követelik a szavazatszámlálás ellenőrzését. A szóvivő megjegyezte: a jobboldali tömörülés a felsőházi választásokon a voksok több mint felét megszerezte, 350 ezerrel több szavazatot kapott ellenzéki vetélytársánál; az alsóházi választásokon a megszerzett szavazatok arányát tekintve egyik tömb sem lépte át az ötven százalékot, a rájuk adott voksok számában pedig kicsi a különbség.

Tízezer ember szurkolt Prodinak

A Prodi vezette balközép Unió pártszövetség még nyerésre állt a hétfő délutáni urnazárás után a Nexus közvélemény-kutató intézet által közzétett felmérés szerint. A nap végén ugyanezen intézet viszont már a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadságjogok Háza pártszövetség vezetését vetítette előre a felsőházban. A különböző olasz közvélemény-kutatók az esti órákban apró eltéréseket mutattak ki csupán a két rivális politikai tömb által a parlament két házában elért eredmények között.


Nézze meg képeinket!

Az Unió római székháza előtt hétfőn éjfél körül mintegy tízezer ember szegezte tekintetét az óriáskivetítőn megjelenő részeredményekre, híradásokra. A tömegben sokan feszült ábrázattal követték az eseményeket, mások viszont táncra perdültek és Berlusconi választási vereségét hirdető feliratokat emeltek a magasba, valahányszor a rivális jobboldali tömb valamely politikusa tűnt fel a képernyőn.

A balközép ellenzék tiltakozott hétfő este "a szavazatszámlálás lassúsága" miatt. Az Unió tiltakozó jegyzéket nyújtott át Giuseppe Pisanu belügyminiszternek, magyarázatot követelve a "késlekedésre".

Leszerepeltek Olaszországban az exit-pollokat készítő intézetek

Ismét leszerepeltek Olaszországban a választási exit-pollokat készítő intézetek, miután hétfőn délután a Romano Prodi vezette balközép Unió nagyarányú győzelmét jósolták. A keddi olasz kommentárok szerint a szavazóhelyiségekből távozókat felmérők teljes csődöt mondtak. Különösen elmarasztalják a Nexust, amelyet a nagy televíziós csatornák bíztak meg, hogy 1050 szavazó helyiség és mintegy 60 ezer voksoló véleménye alapján készítse el az előrejelzéseket. Roberto Castelli igazságügyi miniszter, a populista Északi Liga tagja egyenesen "Új Zélandra, de lehetőleg Olaszországtól jó messzire" küldte a felmérőket.

Az exit-pollok alapján a közvélemény-kutatók azt jósolták, hogy a baloldal kényelmes, 4-5 százalékos győzelmet arat, mind a képviselőházi, mind a szenátusi választásokon. Ehhez képest az olasz törvényhozás alsóházának összetétele végül mindössze 25.224 szavazaton múlt a leadott 37.978.144-ből. Prodi és híveinek római örömünnepét így kis híján elrontották, és csak hajnali fél 1-kor engedhették szabadjára győzelmi mámorukat. A szenátusban, bár az olasz félszigeten Silvio Berlusconi Szabadság Háza nevű tömörülése nyert, a többség a külföldön élő olaszok szavazatain múlik, akik közül 1.135.617-en éltek e jogukkal.

A március végéig engedélyezett közvélemény-kutatások hónapok óta megnyugtató többséget jeleztek elő Prodiéknak. Némi előretörést mutattak a kormánypártok részéről, amikor február közepén maga Berlusconi is beszállt a kampányba, de semmi nem mutatott arra, hogy a végső különbség ilyen csekély lesz.

A felmérésekért felelős intézetek nem először buknak meg olaszországi választásokon. A legutóbbi, 2001-es parlamenti választások idején az exit-pollok Berlusconi elsöprő sikerét jósolták, majd a jobboldal előnye óráról órára csökkent, és már-már úgy tűnt, teljesen el is vész, mire végül kiderült: éppen csak meglett a parlamenti többsége. 2000-ben a tartományi választásokon a szakértők már kihirdették a balközép győzelmét, végül azonban a jobbközép pártok ünnepelhettek.