Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Cunami és katasztrófapornó

2005.01.04. 19:05
Alig egy héttel a Délkelet-Ázsiát sújtó földrengés és szökőár után máris megjelentek a természeti csapás haszonélvezői. Letölthető videók, nem létező jótékonysági szervezetek, hozzátartozók halálával riogató levelek az újkori történelem legszörnyűbb katasztrófája után.

Híradókban sem látható borzalmakat ígér a magyar Brutalvideos weboldal, amelynek kínálatában a cunamis videókat többek közt női ejakulációról szóló filmek, iraki kínzós videók és a Halál ezer arca című klasszikus között tüntetik fel. Akciósan, négy cd áráért kínálják az ismeretlen tartalmú "Brutal & Bizarre videos cd-collection" hat lemezét a magyar weboldalon, amelyre a Szanalmas.hu-n bukkantunk.

Borsod megyében a Vöröskereszt nevében gyűjtenek szélhámosok
#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.26.)
Szélhámosok csalnak ki pénzt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak támogatására hivatkozva. A szervezet tudomására jutott, hogy több településen, elsősorban Kazincbarcikán és környékén a Magyar Vöröskereszt nevében és megbízására hivatkozva, gyűjtőívet is felmutatva többen pénzadományokat kérnek a szökőár károsultjainak megsegítésére. A Vöröskereszt lakásokon, munkahelyeken helyszíni gyűjtést nem végez, ilyen tevékenységre senkinek megbízást nem adott és a jövőben sem kíván adni. (forrás MTI)
Segítség Magyarországról
Több magyarországi segélyszervezet és egy, a térséggel régebb óta kapcsolatban álló önkormányzat is számlát nyitott, ahová a felajánlásokat utalni lehet.
Vöröskereszt: 10300002-20329725-72273285 (MKB),
Baptista Szeretetszolgálat: 11736082-20054403 (OTP),
Katolikus Karitasz: 12011148-00124534-00100008 (Raiffeisen Bank),
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: 11705008-20464565 (OTP),
Magyar Krisna-tudatú Hívők Közössége: 1170236-207005707-00000000,
Magyar Iszlám Közösség: 10402142-21481226-000000000,
Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 10300002-20102898-00003285,
Fejér Megyei Önkormányzat: 10918001-00000020-26770013.
A Baptista Szeretetszolgálat jelképes örökbefogadási akciójának telefonszáma: 30/93-71-354.
A freewebes oldal anonimitásba burkolózó gazdája dátumhoz kötve hozza nyilvánosságra az ingyen is elérhető szökőáras videókat és képeket. December 30-i bejegyzésében a szerkesztő a következő kommentárt fűzi az újabb thaiföldi filmhez: "Borzalmas pustítást végzett ez a szőkőár! Elképzelni sem tudjuk. 2 új videót tettünk ma fel, mely jól mutatja, milyen erővel közelített és tört be a tenger a szárazföldre. Az áldozatokról mi szándékosan nem mutatunk be fotókat, de akit érdekel, annak ki-linkeltük ITT és ITT és ITT megnézheti a képeket." Egy pár nappal korábbi bejegyzés "Szenzációs fotósorozat a szökőárról és pár videó hozzá" felkiáltással kínálja a tragédia képeit a nagyrészt beteges tartalmat olcsó moralizálással legitimizáló oldalon.

Tragédia és pornó

A hasonlóan brutális videók és fotók közlésére szakosodott Ogrish.com-on is külön szekció foglalkozik a délkelet-ázsiai katasztrófával; az amerikai oldal is a cunamivideókat keresőkre támaszkodva lendít saját forgalmán (a Google-ben az előkelő negyedik helyen található a horrorisztikus lapra irányító találat, ha "tsunami videos"-ra keresünk).

A jelenleg kilenc elemből álló listán a már több helyen látott videókat, amatőr fotókat és a halálos áldozatokról készült, azonosításukat szolgáló képeket találhatjuk, ez utóbbiakat feltehetőleg a szökőár sújtotta országok hivatalos oldalairól (mint például a thai phuketitcity.com) szedte az Ogrish szerkesztője.

Árukapcsolással, közvetlenül a tragikus tartalomhoz vezető linkek mellett az oldal saját, "special" tagként hitelkártyával igénybevehető tartalmára (Ogrish' Video Archive) hívja fel a figyelmet. Emellett fizetős pornóoldalakat, szexpartnerkeresőt is reklámoz ugyanitt a lap - akárcsak a magyar testvéroldal.

Rémhírterjesztés és lehúzás e-mailben

A brit rendőrség őrizetbe vett és letartóztatott egy férfit, aki a thai idegenforgalmi iroda munkatársának adta ki magát, jelentette a Reuters. A negyvenéves lincolnshire-i férfi kormányzatinak tűnő, de nem létező e-mailcímről küldött leveleket a szökőár után eltűnt emberek hozzátartozóinak, azzal a szöveggel, hogy haláluk hírét megerősítették. A rendőrség lefoglalta a számítógépet, amelyről a férfi szétküldte az aggasztó e-maileket, nagyrészt azoknak, akik a Sky News oldalán hozzátartozóikat keresték kétségbeesetten.

#alt#
2005.01.04.
A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a ukgovfoffice@aol.com címről érkezett levelek rossz szándékú félrevezetések, és hogy a brit hatóságok nem e-mailben értesítik a hozzátartozókat szeretteik haláláról. A levélküldő céljai nem világosak, a bíróság végül felretájékoztatás és rémhírterjesztés miatt emelt vádat ellene.

A norvég Nettavisen arra hívja fel a figyelmet, hogy óvatosan adakozzanak a segíteni akarók, mivel terjednek az olyan e-mailek, amelyekben nemlétező segélyszervezetek és alapítványok nevében kérnek adományokat a csalók. Így például a "Foundation for Victims of Earthquake" is gyűjt pénzt az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére, de ilyen szervezet nincs sehol bejegyezve.

A Lindqvist.com-on közlik a levelet is, amellyel a fenti szervezet próbált pénzt kicsalni. A hosszadalmas levélben arra hivatkoztak a csalók, hogy mentőcsapatuk százötven áldozat holttestére bukkant egy muzulmán faluban. Állításuk szerint fantomszervezetük védnöke egy híres lengyel kardiológus.

Kiszolgáltatott gyerekek
Nagy veszély fenyegeti a katasztrófa sújtotta területen árván maradt vagy hozzátartozóikat kereső gyerekeket. A Srí-Lanka-i hatóságok szerint az árvák jogtalan örökbefogadása is előfordul; segélyszervezetek arra figyelmeztettek, sokan a jogi út megkerülésével, kizárólag a haszon reményében adoptálnak gyerekeket. Sokan a segély reményében az árvák hozzátartozóinak adják ki magukat, majd sorsukra hagyják őket. Az UNICEF legalább egy, a szökőárhoz kötődő esetről tud, amikor Indonézia Aceh tartományából gyerekkereskedők csempésztek át egy árvát az Észak-Szumátrán található Medan városába. Az szervezet malájziai irodájába kedden átküldtek egy sms-t, amelyben háromszáz, 3 és 10 év közötti árvát ajánlottak fel megvételre.