Ervin
14 °C
22 °C

Iraki hullák egy pornóoldalon

2005.09.29. 11:56
Iraki és afganisztáni áldozatokról készült brutális felvételek találhatóak egy amerikai pornószájton, háborgott egy San Francisco-i hetilap. Az oldalon tényleg vannak képek, bár ez elenyésző része a katonák - főként nemi - életéről szóló képes beszámolóknak.

Az iraki és afganisztáni háborúk áldozatairól készült brutális felvételek találhatóak a NowThatsFuckedUp.com amerikai amatőrpornó-fórumon, jelentette az East Bay Express San Francisco-i hetilap. Az amerikai hadsereg vizsgálatot indított az ügyben, írja a Washington Post.

Ingyenpornó a képekért

A Pentagon illetékesei szerdai nyilatkozataikban elítélték a halottak fotózását és a képek publikálását. Ugyanakkor jelezték, hogy kevés esély van a képek közlőinek lebuktatására és a nyomozás lefolytatására, írja a Post.

A képek egy floridai férfi, a 27 éves Chris Wilson oldalán jelentek meg. Wilson ingyen hozzáférést adott az Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai katonáknak, akik a háborús övezetekben készített képeik publikálásával hálálhatják meg a szolgáltatást.

A mintegy harmincezer regisztrált katona - a regisztrált felhasználók hatoda a hadseregben szolgál - rengeteg képet publikált a weboldalakon, ezek elenyésző hányada készült a harcok áldozatairól.

Szex és halál

Az Index az oldal átböngészése során jellemzően csak amerikai katonalányok ledér- és pornóképeire bukkant, de az oldalon megtalálható egy sorozat, ami állítólag Jenna Busht, az elnök lányát ábrázolja, ahogy egy strandon fürdőruhába próbál átöltözni. Igaz, az Index csak a regisztráció nélkül böngészhető oldalakon járt.

A halottakat ábrázoló fotók nagy részén azonosíthatatlan, hogy hol és mikor készültek, illetve ki készítette őket, állítja a Pentagon. Wilson állítása szerint több képet a katonák saját hivatalos emailcímükről küldtek.

A szólás szabadsága

"A honlapom egy hely, ahol a katonák anélkül beszélhetnek élményeikről, hogy a kormányzat cenzúrázná őket" - nyilatkozta Wilson a Washington Postnak. Mint mondta, a holttestekről készült fotók nem a főoldalakon vannak elhelyezve, így aki meg akarja találni őket, komolyan kutakodnia kell.

Az amerikai hadsereg elméletben erősen korlátozza a katonák kommunikációját. A harctéri áldozatokról készült fotók publikálása szabálysértésnek minősül. Ugyanakkor a katonák nagy része rendelkezik internet-hozzáféréssel és digitális kamerával is.

A halottakról készült képek közlése miatt az iszlám szervezetek máris tiltakoznak. "Leginkább a saját katonáink biztonságáért aggódunk" - nyilatkozta a Postnak Arsalan Iftikhar, az Amerikai-Iszlám Tanács jogi igazgatója. Véleménye szerint az áldozatokról készült fotók feltüzelhetik a terroristákat.