Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Háromszázöt évre ítélhetik az iraki képeket közló webmestert

2005.10.12. 16:59
Az Irakban szolgáló amerikai katonák a háború áldozatairól készült fotói miatt nem tudták megfogni, ezért egy középkori jogszabályt előásva obszcenitás miatt helyezték vád alá Chris Wilsont. A floridai férfit az Amszterdamban lévő szerverén tárolt amatőrpornó miatt akár 305 év börtönre is ítélhetik. Ahogy ügyvédje mondja, az ügy "bűzlik".

Teljes szigorával lesújtott a törvény az Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai katonák képeit amatőr pornószájtján cenzúra nélkül közlő Chris Wilsonra. Wilson azután kezdett az Irakban szolgálók fotóiért cserébe regisztrációkat osztogatni a katonáknak, hogy több panasz is érkezett hozzá, hogy a hiteltársaságok tiltása miatt Irakból nem tudnak előfizetni a weboldalra.

Rejtett halál

Az Irakból beküldött képek egy része tájkép, vagy a katonák mindennapjait rögzítő fotó. Egy részük - ezek miatt írtak az oldalról a lapok és indított vizsgálatot a Pentagon is - a háború áldozatait mutatja. Legnagyobb részükön Irakban szolgáló katonák meztelenkednek.

Az első vizsgálatok a halottakat mutató képek miatt indultak - ezekből viszonylag kevés van az oldalon, ezek is jól elkülönített helyen találhatóak, a főoldalról nem mutat rájuk link. A Pentagon hamar lezárta a nyomozást, mondván nem igazolható, hogy a képeket valóban katonák küldték Irakból. Wilson szerint a képek többségét a hadsereg hivatalos emailcímeiről kapta.

Tahófalván nincs szex

Wilson lakhelye, az isten háta mögötti floridai Lakewood serifje azonban előkotort egy középkori jogszabályt és ez alapján obszcenitás miatt eljárást indított a férfi ellen. A hatóságok a weboldal alapos átvizsgálása után száz rendbeli obszcén anyag terjesztése, száz rendbeli obszcén anyag terjesztésének ajánlata, száz rendbeli obszcén anyag birtoklása és egy rendbeli obszcén anyag nagykereskedelme miatt emeltek vádat. Az első három vádpont tételenként legfeljebb egy év, a negyedik vádpont legfeljebb öt év börtönnel büntethető, így Wilsont pillanatnyilag összesen háromszázöt év börtön fenyegeti.

"Ez az egész bűzlik" - jelentette ki Wilson ügyvédje, a szólásszabadság egyik híres harcosa, Lawrence Walters a Lakewood Ledrenek. Walters szerint már az nevetséges, hogy a hatóság tételekre osztotta a vádat, pedig az egész honlapot egy tételként kellett volna kezelni, ami máris legfeljebb nyolc évre csökkentené a Wilsont fenyegető büntetést.

Lawrence szerint az is nevetséges, hogy a több ezer honlap közül a hatóságok ügyfelét pécézték ki. Ráadásul Wilson csak adminisztrátora a honlapnak, a képek egy holland szerveren vannak, ott pedig nem érvényes a Polk megyei szabályozás.

Az elnök lánya is főszereplő

A Polk megyei serifet, Grad Juddot mindez nem tántorította el. "ő felel a weboldalért. Itt él. Az otthonából működteti az oldalt. Nem érdekel, hol vannak a szerverei" - nyilatkozta a Lakewood Ledgernek.

Judd olyannyira nem találja nevetségesnek az obszcenitásra való hivatkozást, hogy még fel is háborodott az oldalon egy átlagos Hustler számot felül nem múló pornográfián. "Normális emberek el sem tudják, milyen borzalmas képek ezek" - nyilatkozta. Az Index megfigyelése szerint Judd seriffet valószínűleg Jenna Bush, az elnök lányának az oldalon szintén megtalálható pinája (link 18 éven felűlieknek) boríthatta ki.

A lakewoodi bíróság a serif munkatársai által letöltött teljes képanyag gondos áttanulmányozása után százötvenegyez dolláros óvadékot megszabva elrendelte Wilson előzetes letartóztatását.