Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A megmozdulások elsodorhatják Gyurcsányt

2006.09.20. 01:30
A nemzetközi hírügynökségek helyszíni tudósításokban számoltak be a kedden este folytatódó budapesti tüntetésről és a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos korábbi fejleményekről. A jelentésekben kiemelik azt, hogy a hétfői erőszak meglepte a rendőröket abban az országban, amely a rendszerváltók mintaállama volt korábban. Megemlítik, hogy a tiltakozások elhúzódása "Gyurcsány állásába kerülhet".

A nemzetközi hírügynökségek helyszíni tudósításokban számoltak be a kedden este folytatódó budapesti tüntetésről és a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos korábbi fejleményekről.

Az erőszak meglepte a rendőröket

A brit hírügynökség szerint több mint tízezren gyűltek össze kedden este a Kossuth Lajos téren, zászlókat lengetve és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve. A tudósítás szerint a rendőrség szoros figyelemmel követte az eseményeket, és nem volt jele erőszaknak.

A jelentés szerint a hétfői erőszak meglepetés volt a rendőrség és az egész magyar társadalom számára. "Magyarországot, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, gyakran a demokratikus reformok mintaországának tekintették a kommunistáknak a hatalomból történt eltávolítása óta" - írta.

A tudósító idézte a miniszterelnök keddi sajtóértekezletén elhangzott szavait, melyek szerint "ez nem forradalom, ez nem 1956, ez a mi nagy nemzeti történelmünk elárulása". Elemzőket idézve a brit hírügynökség azt írta, hogy Gyurcsány egyelőre tartani tudja magát, de ha a megmozdulások folytatódnak, az az állásába kerülhet.

Orbán ultimátumáról írnak a franciák

A francia hírügynökség szintén a parlament előtti tüntetés nyugodt jellegét emelte ki, és azt, hogy a demonstrálók kitartóan követelik a miniszterelnök lemondását. Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz elnöke - a jelentés szerint - egyfajta ultimátumot intézett a kormányfőhöz, követelve lemondását, ha a szocialista párt elveszítené az október elsejei önkormányzati választásokat.

Az amerikai hírügynökség azt emelte ki, hogy a tüntetések megrázták az országot, amelyet az utóbbi két évtized nagy részében a volt szovjet blokkban megindult fejlődés mintájának tekintettek.

A német hírügynökség szintén a kedd esti parlament előtti tüntetés békés jellegét emelte ki. A tudósító megjegyezte, hogy Orbán Viktor az előző napi erőszakot elutasította, de Gyurcsány magatartását hibáztatta a kilengésekért.

Az osztrákok tüntetőt szólaltattak meg

Az osztrák hírügynökség idézte Takács Andrást, a Magyar Nemzeti Bizottság tagját, az akciók egyik fő szervezőjét, aki arra szólította fel a tüntetőket, hogy történjen bármi, ne hagyják el a teret. A Kossuth téri demonstráció sok szónoka "erkölcsi reform" szükségességéről beszélt, és bírálta Sólyom László köztársasági elnököt, aki azt mondta, hogy a keddre virradóra a Szabadság téren elkövetett erőszakcselekmények és az 1956-os forradalom között nem lehet semmilyen párhuzam. Beszámolt arról, hogy a miniszterelnök kedden este a magyar televízióban kijelentette: az utóbbi napok eseményei miatt nem fog lemondani, és megszorító csomagjától sem fog visszalépni.

Csaknem valamennyi hírügynökség felidézte a tömegtüntetések előzményeit, Gyurcsány napvilágra került májusi titkos beszédét, és megemlítette, hogy a magyar államháztartás deficitje túllépte a hazai össztermék 10 százalékát, ami a legmagasabb hiány az Európai Unióban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!