Gusztáv
3 °C
7 °C

Tanáraik elbocsátása ellen tüntettek párizsi gimnazisták

2008.04.15. 18:46
Több tízezren vonultak utcára, köztük gimnazisták és szüleik, hogy a szeptemberre tervezett kormánydöntés ellen tiltakozzanak, melynek értelmében 11200 középiskolai tanárt bocsátanak el. A keddi megmozdulás volt a hatodik, most kisebb incidensek is történtek, a tüntetők üdítős dobozokkal dobálták meg a rendőröket.

Újra több ezer gimnazista, szülő és tanár vonult utcára kedden Párizsban, így tiltakoztak az ellen, hogy a jövő tanév kezdetén 11200 középiskolai tanári állás megszüntetését tervezi a kormány. Az elmúlt három hétben ez volt a hatodik tiltakozási nap, amelyet tucatnyi diákszervezet közösen hirdetett meg, és amely egyre nagyobb méreteket ölt. A tüntetésen - amelyen a szervezők szerint 40 ezren, a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt - kisebb incidensek is történtek.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a szakszervezetek felhívására a pedagógusok 19 százaléka sztrájkolt kedden az óvodáktól a gimnáziumokig a Párizs körüli Ile-de-France megyében.

A közalkalmazotti szféra karcsúsításának részeként a kormány a jövő tanévtől összesen 11200 középiskolai tanári állást szüntet meg, ebből 8830-at az állami középiskolákban. Franciaországban 2004 óta 10 ezer tanári állás szűnt meg. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy a ciklus végéig, 2012-ig összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca. Jelenleg 413 ezer tanár dolgozik az állami és 98 ezer a magán középiskolákban Franciaországban.

A minisztérium a döntést a diákok számának csökkenésével indokolja: a jövő tanévtől a jelenleginél ugyanis 14 ezerrel kevesebben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat Franciaországban. A szakszervezetek szerint viszont a leépítések miatti átszervezésekkel és költségvetési elvonásokkal egyes tanárok munkaideje megnövekedne, és 35 fősre emelkedne az osztályok átlaglétszáma a központosított iskolakörzetek alapján működő francia közoktatásban. A szakszervezetek az általános iskolák új oktatási programjai ellen is tiltakoznak.

Xavier Darcos oktatási miniszter a közszolgálati televízió déli híradójában garantálta, hogy a gimnáziumi osztályok átlaglétszáma 28, a szakközépiskoláké pedig 19 marad jövőre is, és hogy a leépítésekkel nem romlik az oktatás színvonala.

A középiskolások és tanáraik tovább akarnak tiltakozni: május 15-re és 24-re újabb országos tüntetéseket hirdettek.

A tiltakozások az elmúlt két hétben elsősorban Párizsban és környékén erősödtek. A gimnazisták többször elfoglalták a középiskolákat, amelyeket rendőröknek kellett kiüríteniük. A keddi felvonuláson pedig több százan üdítős dobozokkal dobálták meg a rendőröket, akik válaszul könnygázzal oszlatták szét a randalírozókat, míg a többiek rendben vonultak tovább. A második legjelentősebb rendőri szakszervezet, az Alliance ezért a rendbontó bandákkal szembeni óvatosságra kérte a diákokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!