Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanáraik elbocsátása ellen tüntettek párizsi gimnazisták

2008.04.15. 18:46
Több tízezren vonultak utcára, köztük gimnazisták és szüleik, hogy a szeptemberre tervezett kormánydöntés ellen tiltakozzanak, melynek értelmében 11200 középiskolai tanárt bocsátanak el. A keddi megmozdulás volt a hatodik, most kisebb incidensek is történtek, a tüntetők üdítős dobozokkal dobálták meg a rendőröket.

Újra több ezer gimnazista, szülő és tanár vonult utcára kedden Párizsban, így tiltakoztak az ellen, hogy a jövő tanév kezdetén 11200 középiskolai tanári állás megszüntetését tervezi a kormány. Az elmúlt három hétben ez volt a hatodik tiltakozási nap, amelyet tucatnyi diákszervezet közösen hirdetett meg, és amely egyre nagyobb méreteket ölt. A tüntetésen - amelyen a szervezők szerint 40 ezren, a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt - kisebb incidensek is történtek.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a szakszervezetek felhívására a pedagógusok 19 százaléka sztrájkolt kedden az óvodáktól a gimnáziumokig a Párizs körüli Ile-de-France megyében.

A közalkalmazotti szféra karcsúsításának részeként a kormány a jövő tanévtől összesen 11200 középiskolai tanári állást szüntet meg, ebből 8830-at az állami középiskolákban. Franciaországban 2004 óta 10 ezer tanári állás szűnt meg. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy a ciklus végéig, 2012-ig összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca. Jelenleg 413 ezer tanár dolgozik az állami és 98 ezer a magán középiskolákban Franciaországban.

A minisztérium a döntést a diákok számának csökkenésével indokolja: a jövő tanévtől a jelenleginél ugyanis 14 ezerrel kevesebben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat Franciaországban. A szakszervezetek szerint viszont a leépítések miatti átszervezésekkel és költségvetési elvonásokkal egyes tanárok munkaideje megnövekedne, és 35 fősre emelkedne az osztályok átlaglétszáma a központosított iskolakörzetek alapján működő francia közoktatásban. A szakszervezetek az általános iskolák új oktatási programjai ellen is tiltakoznak.

Xavier Darcos oktatási miniszter a közszolgálati televízió déli híradójában garantálta, hogy a gimnáziumi osztályok átlaglétszáma 28, a szakközépiskoláké pedig 19 marad jövőre is, és hogy a leépítésekkel nem romlik az oktatás színvonala.

A középiskolások és tanáraik tovább akarnak tiltakozni: május 15-re és 24-re újabb országos tüntetéseket hirdettek.

A tiltakozások az elmúlt két hétben elsősorban Párizsban és környékén erősödtek. A gimnazisták többször elfoglalták a középiskolákat, amelyeket rendőröknek kellett kiüríteniük. A keddi felvonuláson pedig több százan üdítős dobozokkal dobálták meg a rendőröket, akik válaszul könnygázzal oszlatták szét a randalírozókat, míg a többiek rendben vonultak tovább. A második legjelentősebb rendőri szakszervezet, az Alliance ezért a rendbontó bandákkal szembeni óvatosságra kérte a diákokat.