Sára, Márió
2 °C
6 °C

Illegális bevándorlással vádolják a kubai gépet robbantó CIA-ügynököt

2005.05.19. 23:27
Kiutasíthatják az Egyesült Államokból Luis Posadát. A kubai származású venezuelai férfi a CIA alkalmazásában állt, amikor a gyanú szerint merényletet követett el a Cubana légitársaság gépe ellen 1976-ban. Utána fegyvert szállított a nicaraguai kontráknak is.

Illegális határátlépés miatt emeltek vádat a Cubana légitársaság egyik járatának 1976-os felrobbantásában is érintett, egykoron a CIA alkalmazásában állt Luis Posada Carriles ellen az Egyesült Államokban. A vád beigazolódása esetén Luis Posadára kitoloncolás vár. Bírói kihallgatását június 13-ára tűzték ki, addig előzetes letartóztatásban marad, óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon.

Posadáról a titkosítás alól nemrégiben feloldott amerikai kormányzati dokumentumokból derült ki, hogy a CIA alkalmazásában állt. A kubai születésű venezuelai férfi ismert Castro-ellenes személyiség volt, a dokumentumok alapján ügynökként és besúgóként is segítette a CIA-t. A nyilvánosságra került papírok szerint 1976-ban az FBI egyik informátora "csaknem beismerte", hogy Posada volt a Cubana-gép elleni merénylet egyik kitervelője.

Posadát 1976-ban, a támadás után elfogták Venezuelában, de még az ítélethozatal előtt megszökött börtönéből. Pár évvel később Oliver North alezredes oldalán bukkant fel. North az Irán-Kontra botrány egyik főszereplőjeként a közép-amerikai antikommunista félkatonai szervezetek felfegyverzésén dolgozott.

Venezuela már hivatalosan kikérte Washingtontól a kedden elfogott férfi kiadatását, és nyilvánosan panaszt is emelt amiatt, hogy amerikai részről nem indították meg az eljárást. Jose Vicente Rangel venezuelai alelnök szerint az Egyesült Államok a kiadatás elutasításával meglehetősen álszenté tenné a terrorizmus elleni hadjáratát.