Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meg akarták mérgezni a kirgiz miniszterelnököt

2007.06.18. 15:02
"Egy egyelőre ismeretlen eredetű anyaggal" akarták megmérgezni Almazbek Atambajev kirgiz miniszterelnököt. Szerinte politikai okok állnak az ellene május közepén elkövetett merényletkísérlet hátterében. A kormányfő készen áll, hogy újra munkába álljon.

Török orvosok megerősítették, hogy Almazbek Atambajev kirgiz miniszterelnököt május közepén valóban meg akarták mérgezni, közölte hétfőn Biskekben maga a kormányfő. Atambajev egy hetet töltött egy törökországi kórházban, ahonnan hétfőn tért vissza a kirgiz fővárosba.

A kormányfő elmondta, hogy az ankarai kórház orvosai megerősítették kirgiz kollégáik diagnózisát, miszerint "egy egyelőre ismeretlen eredetű anyaggal" meg akarták mérgezni. Atambajev szerint politikai okok állnak az ellene elkövetett merényletkísérlet hátterében.

"A török katonai kórházban kapott kezelés nagyon hasznos volt. Már tökéletesen jól érzem magam, készen állok arra, hogy újra dolgozzam. Az a lényeg, hogy túléltem" - mondta a kormányfő újságíróknak.

Atambajev május 22-én maga jelentette be, hogy tíz nappal korábban az életére törtek, megpróbálták megmérgezni. Elmondása szerint két napig feküdt kómában, miután megivott egy pohár vizet a hivatalában május 11-én, miután egyhetes méregtelenítési kezelésen kellett átesnie. Szemtanúk szerint a kormányfő az esetet követő hetekben nehezen beszélt, és csak testőreire támaszkodva tudott járni.

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök március végén nevezte ki kormányfőnek az addig ellenzéki Atambajevet. Megfigyelők szerint döntésével az államfő saját ellenfeleinek egységét próbálta megtörni.