Valér
2 °C
8 °C

Putyin nem akar triplázni

2005.09.28. 09:43
Nem kívánja módosítani az alkotmányt Vlagyimir Putyin, hogy harmadszor is elnök lehessen. Egyelőre sejteni sem lehet, hogy a médiát monopolizáló elnöknek ki lesz az utódja.

Nem kíván harmadszor is indulni az elnöki posztért Vlagyimir Putyin, írja a Guardian. Az orosz elnök második terminusa 2008-ig tart és egyelőre sejteni sem lehet, ki követhetné.

Benne van a tévében

Putyin a múltban félreérthetően nyilatkozott a kérdésről. Augusztusi nyilatkozata szerint "szívesen" lenne harmadszor is elnök, "de ezt az alkotmány nem teszi lehetővé". Kedden azonban tisztázta félreérthető nyilatkozatát. "Az én dolgom Oroszország hosszú távú fejlődésének megalapozása. Ebbe nem fér bele a jog, az alkotmány radikális megváltoztatása" - mondta.

"Nem az a dolgom, hogy örökké a Kremlben üljek, hogy aztán az emberek az én arcomat lássák az állami tévé egyes, kettes és hármas csatornáján" - nyilatkozta az elnök az állami tévé egyes csatornáján sugárzott három órás tévéműsorában.

Magányos vezér

Putyin utódlása komoly probléma. A média egészét a felügyelete alatt tartó elnök népszerűsége minden lehetséges utódét elhomályosítja, nem véletlen, hogy az elnök környezete megkísérelte rábeszélni Putyint a harmadik elnöki terminus vállalására. A legtöbb elemző szerint azonban kizárt, hogy a személyi kultusza ellenére pragmatikus Putyin diktatórikus eszközökhöz nyúlna.

Putyin bejelentése azonban nem tisztázta az öröklés kérdését. Legesélyesebb utódjelöltje, Szergej Ivanov védelmi miniszter nem kíván indulni. Putyin önjelölt örökösét és szürke eminenciását, Dimitrij Kozakot meg szinte senki sem ismeri.

Kaszjanov nem akar bosszút

Elnöki céljairól eddig egyetlen orosz politikus beszélt, Mihail Kaszjanov. Kaszjanov Putyin szövetségeseként 2003-ig miniszterelnök volt, a Jukosz-ügyben azonban összekülönbözött Putyinnal, ellenezte az olajcég elleni büntetőhadjáratot és az erőszakos visszaállamosítást.

Kaszjanov ugyan pillanatnyilag esélytelennek tűnik, de a Guardiannak nyilatkozó politikai elemző, Lilja Sevcova szerint ez még változhat. Kaszjanov jó taktikusként megüzente Putyin környezetének, hogy hatalomra kerülése esetén nem kíván bosszúhadjáratot indítani.