Diána
11 °C
22 °C

Hálalicit és egyezménycunami az orosz-magyar csúcson

2006.02.28. 22:03
Ötvenhatért nem volt hajlandó bocsánatot kérni Vlagyimir Putyin, aki kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra. Az orosz elnök nem csak Gyurcsány Ferencet, hanem - szakítva a diplomáciai hagyományokkal, a magyar kormányfő elődjét, Medgyessy Pétert is dicsérte a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséért. Az oroszországi jogsértések ellen tiltakozó magyar civileket az orosz delegáció útvonalától messzire terelték.
Képzelt riport
Az Index önhibáján kívül nem tud részletesen tudósítani Putyin elnök magyarországi látogatásáról, ugyanis a Külügyminisztérium sajtókapcsolati osztálya - az Origoval együtt - nem tájékoztatta az akkreditációról. Így munkatársaink az események lényegi részén nem tudnak részt venni. Beszámolónk és képeink viszonya a valósághoz emiatt olyan, mint a Külügyminisztériumé az internethez. Viszonylagos.

13:00 Magyarország területére lépett az orosz csizma. Vlagyimir Putyin államfőt népes magyar delegáció köszöntötte a reptéren, a Richter-Gedeon Rt. vezetői féltérdre ereszkedve nyújtották át neki a keddi napilapokban megjelent, a látogatást üdvözlő egész oldalas színes hirdetésük bekeretezett példányát, jelentette Stirlitz. Az érdemes ügynök szerint a háttérben a két másik gépen érkezett orosz üzletemberek csoportjából néhányan teodolitot vettek elő zsebükből és elkezdték felmérni vágyaik tárgyát, a közép-európai légiforgalmi központ szerepére pályázó repteret.

13:07 A magyar vámosok Putyin csomagjainak átvizsgálása során nem találták meg a sárospataki könyvtár kincseiből hiányzó tíz kötetet, jelentette Stirlitz. Mivel a madárinfluenza már Budapest közelébe ért, Putyin elnök és Gyurcsány kormányfő is védőruhát öltött.


Fotó: Stirlitz

13:12 Az orosz delegáció nagy sebességgel suhant át Kispesten. Stirlitz jól helyezkedett, egy Gazprom fejes és Gyurcsány kormányfő társaságában ül a protokollaudiban. A sörgyár közelében a Gazprom egyik illetékese kiterjedt alagútrendszert fedezett fel, rögtön ajánlatot is tett rá, hogy feltöltené gázzal. Gyurcsány miniszterelnök próbálta hűteni a kedélyeket, mint mondta, a stratégiai gáztárolók kiépítésére mindenki azonos eséllyel pályázik, bár az oroszok kicsit azonosabbakkal, mivel nekik gázuk is van.

14:00 Putyin elnököt Sólyom László fogadja a Sándor-palotában. A közelben elvileg magyar jogvédők tiltakoznak, bár egyelőre nem látni őket. Igaz, biztonsági okokból amúgy is Putyin látóterén kívül helyezték el őket..


Fotó: Stirlitz

14:12 Az óvatlan Sólyom államfő száján véletlenül kicsúszott Csecsenföld neve, jelenti Stirlitz. Putyin a KGB-s évek alatt elsajátított dzsúdótudását hívta segítségül, egy jól sikerült válldobással ippont ért el. A magyar közjogi méltóság nyekkent egyet, majd elharapott egy méltóságon aluli kifejezést.


Fotó: EPA

14:13 Sólyom végül feltápászkodott, leporolta zakóját, és egy gyenge viccel - beterített, mint Moszkvát a hó - az időjárásra terelte a szót. A félreértés a két fél kompromisszumkészségének köszönhetően hamar rendeződött, bár a magyar államfő még pár percig idegesen lobogtatta ősz tincseit.


Az AI tüntetése képekben - klikk!

14:57 Megtaláltuk a Putyin ellen tüntetőket. "A rendőrség megkért minket, hogy korlátozzuk a tüntetők létszámát" - mondta el az Indexnek Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország szóvivője. Így összesen tízen demonstrálhatnak, ráadásul bőven Putyin elnök látóterén kívül, az Úri utca Moszkva tér felé eső végén, amerre még véletlenül sem járhat orosz delegáció.

A magyar jogvédők nyílt levélben szólították fel Gyurcsány Ferencet, hogy már csak Magyarország jó híre miatt is ítélje el azt az április 10-én léetbe lépő új orosz törvényt, ami gyakorlatilag kitiltja a nemzetközi civil szervezeteket Oroszországból, egyben ellehetetleníti az orosz civil mozgalmak működését is.
Két helyen is tüntetnek Putyin ellen >>


Fotó: Stirlitz

15:21 Stirlitz jelenti: Vlagyimir Putyin elnök nem sokáig bírta a protokolláris feszengést Sólyom László balján, ezért amint észrevette a Várkertben önfeledten hólabdázó magyar miniszterelnököt, visszabújt dzsúdóruhájába, és lement futkározni egy kicsit. "Ha van öt percem, és esett a hó, imádok a szabadban hógolyózni!" - vallotta be Gyurcsány Ferenc az orosz elnöknek, majd tréfából egy közeli fakoronát megdobva hóval terítette be az arra szaladó Putyint.

15:38 Kisebb fennakadás a programban. Stirlitz ügynök jelentése szerint Putyin elnök ikonnak nézett egy aranykeretes barokk kori képet a Sándor Palotában. Sólyom köztársasági elnök művészettörténeti előadással próbálta meggyőzni, hogy nem egy a Szovjetunióból zsákmányolt kincsről van szó, ám ekkor Putyin lábleszorítással harcképtelenné tette. Sólyom elmorzsolt egy könnycseppet, és lemondott a műkincsről.

A tárgyalás egyik neve elhallgatását kérő résztvevője az Indexnek elmondta, hogy a tárgyalások kifejezetten jó hangulatú, baráti légkörben zajlottak. Alapvetően gazdasági kérdésekről esett szó, hiszen a januári gázválság is bizonyította kiszolgáltatottságunkat. Mint forrásunk fogalmazott, az EU és Oroszország viszonyában fennálló kínos kérdéseket - például a civil szervezetek ellen hozott büntető intézkedéseket - Sólyom László nem említette és várhatóan Gyurcsány sem fogja. "Ezek kétoldalú tárgyalások, fontos a jó viszony".

Mégiscsak felmerült egy kényes kérdés Sólyom László és Vlagyimír Putyin tárgyalásán. Az orosz elnök nem kívánt újra bocsánatot kérni 1956-ért, mint mondta, elődje Borisz Jelcin 1992-ben már megtette, ő pedig tavaly sajnálatosnak nevezte 1956-ot.

Az orosz delegáció fél órás késéssel érkezett a parlamenthez, ahol Putyint Gyurcsány Ferenc fogadta.

16:16 Majdnem elkelt az Országház. Steindl Imre épületére Putyin sleppjének egyik tagja tett ajánlatot. Gyurcsány rövid gondolkodás után nemet mondott. Stirlitz értesülései szerint egy Szalay utcai ingatlanra hívta fel a mágnás figyelmét.


Fotó: Stirlitz

16:23 Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin a Parlament kupolatermében barátkoznak. Fleto Fletovics Jemelján vicceskedve Putyin fejére húzta a Szent Koronát, jelenti Stirlitz, aki a protokollaudiban komolyan összespanolt a magyar kormányfővel. Putyin értékelte a gesztust és zsebrevágta a koronázási ékszereket. "Ha már a háborúban a jenkik megelőztek, legalább most a mienk lesz" - kacsintott ki Stirlitzre.

17:50 "A múlt végleg befejeződött, közölte Gyurcsány Ferenc Putyinnal folytatott négyszemközti találkozója után. Mint mondta, Magyarország megértette, hogy az egyetlen járható út a kölcsönös megértés és az együttműködés útja.

"Nyílt közvetlen tárgyalásokat folytattunk Putyin elnökkel", de nem bocsátkozott részletekbe. Putyin a magyar-orosz kapcsolatokban bekövetkezett minőségi változás fontosságát hangsúlyozta, és ezért leginkább Medgyessy Péternek hálálkodott. Putyin dicsérte a magyar áruk minőségét, az energetikai együttműködés mellett a mezőgazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta a tavalyi katasztrofális időjárás miatt Oroszország déli vidékein kipusztultak a gyümölcsösök, a kieső termést a következő években Magyarországról pótolnák.
Hálakörök, kölcsönös vállveregetés a magyar-orosz csúcson>>

Magyarország európai energetikai és áruelosztási központtá válhat, közölték közös sajtótájékoztatójukon. Gyurcsány szerint még az idén elkezdődik az új, dél felől érkező gázvezeték kiépítését célzó program, ebben Magyarország lehet az elosztó központ. A vasúti fejlesztésekben törekednek arra, hogy a transzszibériai vasút európai elosztóközponttja is Magyarországon legyen.
Regionális gáztározó létesülhet hazánkban>>


Fotó: Stirlitz

19:03 Gyurcsány kormányfő bizonyítandó hazánk felkészültségét a madárinfluenza elleni harcra, hattyúboncolásra invitálta Putyint a parlament Vadász termébe. Az esemény szupertitkos, de Stirlitznek nem jelentett akadályt a bejutás. Exkluzív felvételek! Vlagyimir Putyin és delegációja nem kért védőmaszkot.

20:19 Stirlitz ügynök sikertelen csajozási kísérlete után új cimborájával, a Parlamentre vételi ajánlatot benyújtó mágnással és egy raklap Sztalicsnaja vodkával múlatta az időt a Putyin elnök tiszteletére adott díszvacsoráig. Bár az elején csendesen üldögélt magába roskadva, hirtelen nem várt őszinteségi roham tört rá. Szólásra emelkedett. "Éljen Mihail Hodorkovszkij! Szabadságot Csecsenföldnek! Tiszteletem, elnök úr!" - mondta, ám ekkor marcona orosz biztonsági őrök ragadták meg lelepleződött ügynökünket és a múzeum bejáratából egyenesen a Műjégpálya jegére hajították.


Fotó: Sterlitz

Exkluzív felvételünkön Gyurcsány és Putyin kacsasültet falatozik El Greco: Étkezők (1622) című képe előtt, a másik képen a lelepleződött és ezért szomorú Stirlitz ügynök látható Francis Cano Puskáját tömő hatéves infáns című festménye előtt. Mindkét festmény a Szépművészeti Múzeum tulajdona. Jól látják, Stirlitz ügynök valójában Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a peresztrojka atyja.

A fárasztó napot záró díszvacsora előtt Vlagyimir Putyin a Kossuth téren még megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét. "Oroszország megérti és átérzi 1956 erkölcsi vonatkozásait, ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolatokban szeretnénk a jövőre gondolni" - jelentette ki a korábbi sajtótájékoztatón az orosz elnök, aki hangsúlyozta: nem gondolja, hogy a mai modern Oroszország felelősséggel tartozik az 1956-ban történtekért. Szarvassonka vacsorára >>

Elmarad az Orbán-Putyin

A Magyar Nemzet értesülései szerint Putyin négyszemközt találkozott volna Orbán Viktorral is, de ezt a kormányfő környezete "megfúrta". A napilap értesüléseit informálisan a Fidesz is megerősítette. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint megtisztelő, hogy az ellenzék azt feltételezi, hogy Magyarországnak módjában áll nyomást gyakorolni a világ egyik legnagyobb hatalmú vezetőjére.
Megfúrta-e valaki a Putyin-Orbán találkozót?>>

Üres belváros fogadta Putyint

Hétfőn még attól lehetett tartani, hogy Putyin és ötszáz fős sleppje hatalmas közlekedési káoszt okoz majd a fővárosban. Ezzel szemben soha ilyen jó még nem volt a közlekedés Budapesten, az autósok messziről elkerülték a delegációk által érintett városrészeket.
Kiürült a belváros>>

Oroszország és Magyarország között a sárospataki könyvek visszaadása után immár nincsenek vitás ügyek, így Putyin látogatásának célja a baráti üzletelés. Az orosz elnököt nem kevesebb mint ötszáz üzletember kísérte el Magyarországra. Putyin külön találkozik a kapcsolatokat a holtpontról kiolvasztó Medgyessy Péterrel a Gresham-palotában. Ez akár arra is utalhatna, hogy Magyarország lesz a jövőben az orosz diplomácia a remek EU-s kapcsolatokat bizonyító bezzegországa, de a szakértők szerint a kép hamis, semmi jele nincs annak, hogy Moszkva kiemelt kapcsolatra törekedne Magyarországgal.
Páncélozott autóval jön Putyin Magyarországra bizniszelni>>
Oroszország erősítene a magyar gazdaságban>>

Történelmi jóviszony, sok szépséghibával

Klikk a képre!
Exkluzív könyvtári fotók (Klikk a képre!)

Putyin látogatását eredetileg tavaly őszre tervezték, de a sárospataki könyvek visszaadása körüli hercehurca, az orosz törvényhozás lassúsága miatt halasztani kellett. A szakértők szerint Putyin mégsem jöhetett üres kézzel. Végülis tíz könyv kivételével az oroszok hazaküldték a II. világháborúban elrabolt könyveket. A hiányzó példányok esetében az oroszok kétségbe vonták, hogy azok valóban Sárospatakról származnak.
Szerdától láthatók a fogságból hazakerült sárospataki könyvek>>
Már a honfoglalást is az oroszok tanácsolták?>>
Újkori orosz-magyar kapcsolatok>>