Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Aljas indokból barátkozik Moszkva

2006.03.03. 14:13
"Meglepően barátságos" látogatást tett Putyin az egykori szovjet csatlósoknál, írja az Economist. A lap szerint a moszkvai mosolydiplomácia valódi célja az Oroszországgal ellenséges balti EU-tagállamok elszigetelése.

Hátsó szándékot vél felfedezni az Economist Putyin elnök mosolydiplomáciája mögött. Az orosz kormányfő magyarországi és csehországi látogatását elemezve a lap arra a következtetésre jutott, hogy az orosz vezetés célja az EU balti tagállamainak elszigetelése lehetett.

Putyin "ritkán mutatott érdeklődést a volt szovjet csatlósok érzékenysége iránt" - írja pénteken megjelent számában a világ vezető gazdaságpolitikai hetilapja. A háborúban zsákmányolt javak visszaszolgáltatására vonatkozó kéréseket eddig közönnyel fogadták Moszkvában, ám Magyarországnak most sikerült elérnie néhány értékes kincs visszaadását.

Igaz, az Economist szerint a sárospataki könyvek fejében Magyarország gyakorlatilag lemondott a többi zsákmányolt műkincsről, aminek a javát egykor gazdag zsidó családok értékes festményei teszik ki. Magyarország emellett 400 000 dollárt fizetett az elrabolt kincsek "tárolásáért".

Putyin Magyarország után Csehországot is felkereste. Az Economist elemzése szerint immár a csehek is félre tették korábbi sérelmeiket a gazdasági együttműködésért cserébe.

Az Economist szerint az orosz mosolydiplomácia egyik legfőbb oka az v eleji gázháború negatív hatásainak mérséklése lehetett. Még valószínűbbnek tartja azonban a lap, hogy Moszkva a vele szemben ellenséges balti államokat próbálja elszigetelni az EU-n belül. Erre utal, hogy még a Moszkvával nem éppen baráti viszonyt ápoló Lengyelország is a kapcsolatok érezhető felmelegedéséről számolt be.

A balti államok és Oroszország viszonya még mindig rendezetlen, a lett-orosz határról a mai napig nincs hivatalos megállapodás. A balti államok, amik az 1940-es szovjet bevonulást és a kierőszakolt csatlakozást a Szovjetunióhoz megszállásként értékelik, még mindig tartanak Moszkvától. Aggályaikat az EU brüsszeli központjában paranoidnak tartják, ezt a nézetet Putyin "meglepően barátságos" közép-európai turnéja még erősítheti is, írja az Economist.