Judit
2 °C
7 °C

Putyin nem fél, Iránba megy

2007.10.15. 15:23
Bár merénylettel fenyegették, Putyin orosz elnök előzetes terveinek megfelelően mégis elutazik Teheránba. Mint mondta, ha megijedne a fenyegetésektől, a saját házát se hagyná el.

Az ellene tervezett állítólagos merénylet hírét figyelmen kívül hagyva, az eredeti terveknek megfelelően elutazik Iránba Vlagyimir Putyin. Mindezt maga az orosz államfő erősítette meg hétfőn Wiesbadenben, a német-orosz kormánykonzultációkat követő közös sajtókonferencián. "Ha minden ilyen jellegű fenyegetést komolyan vennék, saját házamat sem hagyhatnám el" - jelentette ki.

Putyin utalt arra, hogy a látogatást régóta tervezik, s a terven nem kíván változtatni. "Hasonló fenyegetéseket gyakran kapok" - hangoztatta a teheráni merényletkísérlet hírével kapcsolatban.

Putyin Németországban az iráni válság békés rendezését sürgette. Merkel kancellár reményét fejezte, hogy az orosz elnök teheráni tárgyalásai eredményesek lesznek. Utalt arra, hogy ezzel párhuzamosan újabb megbeszélésre kerülhet sor az Európai Unió és Irán főtárgyalói, Javier Solana és Ali Laridzsáni között. Ha viszont ezek az erőfeszítések nem járnak eredménnyel, az ENSZ keretében korábban elhatározott szankciók szigorítására van szükség.

Putyin a sajtóértekezleten nyitva hagyta saját politikai jövőjének kérdését. Hangoztatta ugyan, hogy az orosz alkotmány szellemét és betűjét szigorúan betartják, de - konkrétumok említése nélkül - nem zárta ki, hogy a jövőben is részt vesz az ország politikai életében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?