Sára, Márió
2 °C
6 °C

Meggyilkoltatná Putyin az orosz diplomaták gyilkosait

2006.06.28. 15:04
Azonnal bosszút állna négy, Irakban elrabolt diplomatája haláláért Oroszország. Putyin baráti segítséget kért Szaúd-Arábiától a tettesek felkutatásához és utasítást adott a gyilkosok "megsemmisítésére".

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán utasítást adott az orosz titkosszolgálatoknak az Irakban elrabolt és kivégzett négy orosz diplomata gyilkosainak "megsemmisítésére", jelentette szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz elnöki hivatal szóvivőjére hivatkozva.

A hírügynökség értesülései szerint a parancs kiadását megelőzően Putyin egy Moszkvánan tárgyaló szaúdi herceg segítségét kérte. Mint mondta, Oroszország hálás lenne barátainak minden információért, ami a gyilkosok nyomára vezet.

A négy orosz diplomatát június 3-án rabolták el Bagdadban. A követség felé tartó autójukat feltartóztatták, a diplomatákat elhurcolták. Egy orosz diplomata már az emberrablás közben életét vesztette, a többiek kivégzését vasárnap hozta nyilvánosságra az al-Dzsazíra.

A gyilkosságokat az al-Kaida terroristái vállalták magukra. A gyilkosság indokaként csecsenfüöldi "fivéreik és nővéreik" lemészárlását és üldözését nevezték meg.

Putyin és Oroszország hevesen ellenezte az amerikaiak iraki háborúját és az ország megszállását. A gyilkosságokkal az al-Kaida valószínűleg terveivel ellentétes hatást ért el, megint közelítheti egymáshoz az utóbbi időben eléggé barátságtalan oroszokat és amerikaiakat. Hiszen Bush 2001. szeptember 11. után egyszer már meglátta Putyinban az embert, és a terror elleni háború első szakaszában az amerikaiak hallgatagabbakká váltak a csecsenföldi jogsértésekkel kapcsolatban.