Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nyomásgyakorlással vádolják Putyinékat

Kapcsolódók (11)
Egyre több orosz választó állítja, hogy Vlagyimir Putyin elnök pártja, az Egyesült Oroszország a győzelem érdekében a hatóságokon és a munkaadókon keresztül nyomást gyakorol rájuk, hogy menjenek el szavazni. Putyin televíziós beszédében mindenkit óva intett a liberális ellenzéktől, ami szerint az egypártrendszer felé halad az ország.

Egyre több választópolgár panaszkodik Oroszországban arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök pártja, az Egységes Oroszország az orosz hatóságokon és a munkaadókon keresztül nyomást gyakorol rájuk, hogy így biztosítsa győzelmét.

Elemzők szerint aggodalomra adhat okot, hogy eddig több mint 2 millió olyan dokumentumot adtak ki, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak és a diákok munkahelyükön vagy iskolájukban adják le voksukat, tanáraik, illetve munkaadóik felügyelete alatt. Orosz sajtóértesülések szerint diákok, tanárok és a Kremlhez kötődő cégek alkalmazottai azt állítják, megtorlással fenyegették őket, ha nem mennek el szavazni.

A Golosz (Hang) nevű, választást felügyelő csoport e heti jelentése szerint pedig az Egységes Oroszország hivatalokat használ fel a szavazási részvétel és az eredmény befolyásolására. A szervezet úgy tudja, még erőszakos támadások is értek néhány jelöltet. "Máris elmondhatjuk, hogy nem törvényes a választás" - mondta Lilija Sebanova, a Golosz egyik vezetője.

Az elnökválasztásra is kihathat

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön televíziós beszédben óvta a szavazókat attól, hogy a liberális ellenzékre szavazzanak a hétvégi parlamenti választásokon. Az elnök szerint az ellenzék megaláztatást, függőséget és széthullást hoz az országra. Putyin, a vasárnapi választásokon az Egységes Oroszország listavezetője kiemelte, hogy a hétvégi voksolás eredménye döntően befolyásolhatja a március 2-ára kiírt elnökválasztást is. Utóbbin Putyin egyébként nem indulhat, mert az orosz alkotmány értelmében senki nem választható egymás után háromszor elnökké.

Vasárnap az előrejelzések szerint az Egyesült Oroszország a szavazatok körülbelül kétharmadára számíthat, ezért a Jabloko nevű liberális ellenzéki párt vezetője, Grigorij Javlinszkij szerint Oroszország ismét egy szovjet típusú, egypártrendszerű irányítás felé halad.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft