Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Zavargások Koppenhágában egy rendőrségi kilakoltatás miatt

2007.03.01. 22:02
Mintegy 75 fiatalt vett őrizetbe csütörtökön a rendőrség Koppenhágában, miután a rohamrendőrök összecsaptak több száz tüntetővel. A demonstrálók egy ház kilakoltatása ellen tiltakoztak.

A város Noerrebro negyedében álló, négyemeletes egykori színházépületet, az Ungdomshuset (ifjúsági ház) negyedszázada használták jogellenesen punkok, peremhelyzetű fiatalok és az underground kultúra képviselői. A létesítményt hat évvel ezelőtt vásárolta meg egy keresztény kongregáció, azóta sejteni lehetett, hogy az önkényes házfoglalóknak (squattereknek) hamarosan költözniük kell.


Galéria az összecsapásról

A rendőrség már hetek óta készült a kilakoltatásra, miután tavaly két dán bíróság is felszólította a fiatalokat az épület kiürítésére és átadására. Utóbbiak ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy a városnak nincs joga kiűzni őket egy lakott ingatlanból. Egy rendőri elitegység helikopter és több vízágyú támogatásával csütörtök reggel 7 órakor kezdte meg a kilakoltatási akciót. A sajtó által közvetített eseményre fiatalok csoportjai érkeztek, akik közül több tucatnyian összecsaptak a rendőrökkel, miközben a helikopterből a dán terrorellenes alakulat tagjai ereszkedtek az épület tetejére. Ezután rohamrendőrök zárták le a környező utcákat és elvezették a házfoglalókat. Néhány aktivista utcakövekkel dobálta a rendőröket és szemetes konténerekből barikádokat emelt Koppenhága belvárosának több pontján.

Rendőrségi közlés szerint az épületben legkevesebb 35 fiatalt vettek őrizetbe, míg több tucatnyi társukat, akik megpróbálták áttörni a kordont, az utcán fogták le. Az őrizetesek között külföldi állampolgárok is akadnak, de a rendőrség szóvivője ezt illetően nem bocsátkozott részletekbe. Az akció egyetlen komolyabb sérültje is külföldi, német állampolgár – őt kórházba szállították, de sebesülése nem súlyos. A koppenhágai hatóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a rendőrség ura a helyzetnek, és felkészült esetleges újabb zavargásokra.

A házfoglalók decemberben már tüntettek a kilakoltatás ellen, akkor a rendőrség 300 embert vett őrizetbe.