Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyugati tömegeket ölne az al-Kaida

2008.05.28. 09:32
Az al-Kaida legújabb videóüzenetével sem fogja vissza híveit: arra biztatja őket, hogy biológiai, vegyi és nukleáris fegyverekkel támadják meg a gyűlölt Nyugatot.

Tömegpusztító fegyverek bevetésére szólítja fel híveit az al-Kaida új videóüzenetében, közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden. Mint azt az iszlamista internetes portálokat ellenőrző központ, a SITE bejelentette, a nemzetközi terrorista hálózat Nukleáris háború: a végső rettegés címmel május 25-én tett fel az al-Ehlaasz című portálra egy 39 perces filmet. Ebben a következő hallható: "Számunkra elfogadható sok ember megölésének gondolata és az emberi áldozatok tömegpusztító fegyverek alkalmazásából származhatnak".

Richard Kolko, az FBI szóvivője megerősítette: az al-Kaida azt szorgalmazza, hogy az iszlamista erők biológiai, vegyi és nukleáris fegyverekkel támadják meg a Nyugatot. A szóvivő szerint e videóban "nincsen semmi rendkívüli", és az információt továbbították az Egyesült Államok valamennyi rendőri egységének egy "rutineljárás keretében".

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztségviselő kijelentette, hogy nincs bizonyíték közvetlen fenyegetettségre, vagy arra, hogy az al-Kaida tömegpusztító fegyvereket szerzett.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője legutoljára május 18-án jelentkezett egy neki tulajdonított felvétellel, amelyen nekitámadt az Izrael alapításának 60. évfordulóján részt vevő nyugati vezetőknek, és leszögezte: a muzulmánok nem adnak fel egy hüvelyknyit sem Palesztinából.