Sortűzre buzdította Kucsmát Putyin?

2005.06.03. 21:12
Karhatalom bevetésével vettetett volna véget az ukrajnai forradalomnak Vlagyimir Putyin. Soros György, a sokak szerint a forradalmat szponzoráló milliárdos szerint az orosz elnök tömegbe lövetésre buzdította ukrán kollégáját. A Kreml "a képzelet szüleményének" minősítette a vádakat.

Tömegbe lövetést javasolt Leonyid Kucsma volt ukrán elnöknek a novemberi ukrajnai forradalom idején Vlagyimir Putyin, állítja Soros György. A magyar származású milliárdos Kijevben tett nyilatkozata szerint Kucsma "szerencsére nem fogadta meg a tanácsot".

Soros, akit többen az ukrajnai és a grúziai forradalmárok egyik fő anyagi támogatójának tartanak, semmivel sem támasztotta alá állítását. Az üzletember most is a volt szovjet tagköztársaságokat látogatja sorra.

Az orosz vezetés "a képzelet szüleményének" minősítette Soros vádjait. "A valósághoz ennek természetesen semmi köze" - jelentette ki a Kreml szóvivője.

Az ukrajnai elnökválasztás első második fordulójában tapasztalt csalások miatt kitört tüntetések idején az ukrán vezetés legfelsőbb köreiben is szó esett az erőszak alkalmazásáról. A karhatalom bevetésének főleg a kormánypárti elnökjelölt, Janukovics hívei voltak a fő támogatói.

Az ellenzék által sokat kritizált és vizsgálat alá is vont Kucsma békülékenyebb volt, korábbi protezsáltjától elfordulva megakadályozta az erő alkalmazását.  • Hírek
  • Hírek