Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Az adórendőrség volt vezetője az új orosz miniszterelnök

2004.03.01. 12:01
A politikailag ismeretlen Mihajil Fradkovot nevezte ki miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a múlt héten mondtatta le a vele szemben olykor kritikus Kaszjanovot és vonta meg a kormány jogosítványait.
Oroszország EU-nagykövetét nevezte ki miniszterelnöknek Vlgyimir Putyin - jelentette a BBC. Mihajil Fradkov kevéssé ismert politikai személyiség, a kilencvenes években kétszer is kereskedelmi miniszter volt, tavaly március óta EU-nagykövet. Régebben az orosz adórendőrség vezetője volt.

Az új kormányfő kiválasztása "nem volt egyszerű feladat" - jelentette be Putyin az állami tévében. Fradkovot "professzionalizmusa, rendszeretetet és a kormányzati munka különböző területein szerzett tapasztalata" teszi alkalmassá a posztra - mondta ez elnök.

Az új miniszterelnököt még az állami törvényhozásnak is el kell fogadnia, de az Együtt Oroszországért máris támogatásáról biztosította Fradkovot - írja a BBC. A Putyint támogató párt háromszáz képviselővel rendelkezik a négyszázötven tagú parlamentben.

Nem akart időt pocsékolni

Putyin múlt kedden oszlatta fel kormányát. A döntést az elnökkel szemben olykor kritikus Kaszjanov menesztése mellett a végrehajtói hatalom átrendezése is indokolta. A Pravda értesülései szerint Putyin megnyirbálná a kormányfő hatalmát, a minisztériumok hatásköreit az elnöki hivatal mellé rendelnék. Az átalakítás főként a gazdasági tárcákat érinti, ezek felügyelete közvetlenül az államfő alá kerülhet.

Hétfői televíziós közleménye szerint Putyin azért oszlatta fel a kormányt, hogy "a szavazás után ne kelljen időt pocsékolni a kormány kinevezése körüli bírkózásra". Az elnök a közigazgatási reform felgyorsítását várja az új kormányfőtől - jelentette az AP.