Piroska
-2 °C
5 °C

Kisebb kormányt nevezett ki Putyin

2004.03.09. 15:00
Nem csak kevesebb hatalma lesz, de kisebb is elődjénél az orosz kormány. Putyin tizenhárom miniszteri posztot megszüntetett, és lecserélte eddigi külügyminiszterét is.
Tizenhét tagúra csökkentette kormánya létszámát Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő Mihajil Fradkov miniszterelnök múlt heti kinevezése után kedden nevezte meg a kabinet új tagjait.

Az új kormányszerkezetben Fradkovnak csak egy helyettese lesz, Alexander Zsukov személyében. A külügyi tárcát Szergej Lavrov, az eddigi ENSZ-nagykövet kapta. Igor Ivanov volt külügyminiszter a nemzetbiztonsági tanács titkára lesz.

Régi arcok

A védelmi minisztérium élén továbbra is Szergej Ivanov áll, és ugyancsak megtarthatja pozícióját Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere.

Rasid Nurgalijev személyében új ember került a belügyminisztérium élére. A pénzügyminisztériumot ezentúl Alekszej Kudrin irányítja.

Központosított hatalom

Putyin február 24-én, három héttel az elnökválasztások előtt oszlatta fel kormányát. A döntést az elnökkel szemben olykor kritikus Kaszjanov menesztése mellett a végrehajtói hatalom átrendezése is indokolta.

Múlt heti televíziós közleménye szerint Putyin azért oszlatta fel a kormányt, hogy "a szavazás után ne kelljen időt pocsékolni a kormány kinevezése körüli birkózásra. A Pravda értesülései szerint azonban a kormányfő hatalmának megnyirbálása volt a kormányátalakítás fő célja.