Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Diktátornak tartják Putyint az exkormányfők

2004.09.29. 11:18
Putyin szisztematikusan korlátozza a sajtószabadságot és üldözi politikai ellenfeleit, állítja levelében száz európai és amerikai vezető politikus. A levélírók, köztük Václav Havel volt cseh államfő és Gyarmati István magyar diplomata, az Oroszországgal szembeni nyugati politika megváltoztatását kérik. A CIA volt igazgatóját és az egyik legbefolyásosabb republikánus szenátort is maguk között tudó levélírók szerint nem szabad tovább csendben tűrni az elnyomást.
Több volt európai állam- és kormányfő, a CIA volt igazgatója, John McCain republikánus szenátor és egy magyar diplomata is aláírta azt a levelet, mely diktatórikus módszerekkel vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A "százak levele" szerint a Nyugatnak nem szabadna elnézőnek lennie Putyinnal, hiszen az elnök "bebörtönözte politikai ellenfeleit, szisztematikusan korlátozta a sajtószabadságot és önkényesen üldözte, bebörtönözte a nem kormányzati szervek vezetőit".

Nagyhatalmi retorika

"A Nyugat a múltban túl gyakran hallgatott abban a reményben, hogy Putyin elnök rossz irányú lépései csak ideiglenesek", áll a levélben. A szerzők, többek között Václav Havel, Carl Bildt, Giuliano Amato, James Woolsey és Gyarmati István szerint ez "hibának bizonyult".

Az aláírók felszólították az EU- és a NATO-országok vezetőit, hogy értékeljék át Oroszországgal szembeni stratégiájukat és "határozottan álljanak az oroszországi demokratikus erők oldalára". "Oroszország kezd eltérni az euroatlanti közösség értékeitől. Külpolitikájába visszatért a nagyhatalmi retorika és a nemzetközi kötelezettségvállalások elutasítása", olvasható a dokumentumban.

Václav Havel azért írta alá a levelet, mert teljes mértékben egyetért az abban foglaltakkal, mondta cseh újságíróknak Jakud Hladík, az exállamfő titkára. A jelenleg spanyolországi látogatáson tartózkodó Václav Klaus cseh államfő, aki egyike a címzetteknek, bejelentette, hogy a levélre csak annak áttanulmányozása után fog reagálni.