Ödön
2 °C
11 °C

Diktátornak tartják Putyint az exkormányfők

2004.09.29. 11:18
Putyin szisztematikusan korlátozza a sajtószabadságot és üldözi politikai ellenfeleit, állítja levelében száz európai és amerikai vezető politikus. A levélírók, köztük Václav Havel volt cseh államfő és Gyarmati István magyar diplomata, az Oroszországgal szembeni nyugati politika megváltoztatását kérik. A CIA volt igazgatóját és az egyik legbefolyásosabb republikánus szenátort is maguk között tudó levélírók szerint nem szabad tovább csendben tűrni az elnyomást.
Több volt európai állam- és kormányfő, a CIA volt igazgatója, John McCain republikánus szenátor és egy magyar diplomata is aláírta azt a levelet, mely diktatórikus módszerekkel vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A "százak levele" szerint a Nyugatnak nem szabadna elnézőnek lennie Putyinnal, hiszen az elnök "bebörtönözte politikai ellenfeleit, szisztematikusan korlátozta a sajtószabadságot és önkényesen üldözte, bebörtönözte a nem kormányzati szervek vezetőit".

Nagyhatalmi retorika

"A Nyugat a múltban túl gyakran hallgatott abban a reményben, hogy Putyin elnök rossz irányú lépései csak ideiglenesek", áll a levélben. A szerzők, többek között Václav Havel, Carl Bildt, Giuliano Amato, James Woolsey és Gyarmati István szerint ez "hibának bizonyult".

Az aláírók felszólították az EU- és a NATO-országok vezetőit, hogy értékeljék át Oroszországgal szembeni stratégiájukat és "határozottan álljanak az oroszországi demokratikus erők oldalára". "Oroszország kezd eltérni az euroatlanti közösség értékeitől. Külpolitikájába visszatért a nagyhatalmi retorika és a nemzetközi kötelezettségvállalások elutasítása", olvasható a dokumentumban.

Václav Havel azért írta alá a levelet, mert teljes mértékben egyetért az abban foglaltakkal, mondta cseh újságíróknak Jakud Hladík, az exállamfő titkára. A jelenleg spanyolországi látogatáson tartózkodó Václav Klaus cseh államfő, aki egyike a címzetteknek, bejelentette, hogy a levélre csak annak áttanulmányozása után fog reagálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?