Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Putyin lopott a disszertációjához?

2006.03.27. 17:06
Amerikai kutatók szerint az orosz elnök nem saját kútfőből írta "A regionális erőforrások stratégiai tervezése a piaci kapcsolatok kialakításának feltételei között" című doktori disszertációját a szentpétervári bányászati egyetemen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 1997-ben írt közgazdasági doktori disszertációjának egy részét egy amerikai tanulmány orosz fordításából emelte át forrásmegjelölés nélkül, állítják a washingtoni Brookings Intézet kutatói.

Az amerikai kutatók azt is megállapították, hogy a munka eredetileg nem doktori disszertációnak készült, és így szerzője nem is lett volna jogosult a doktori címre. Putyin hivatalos életrajzírója szerint az orosz államfő a szentpétervári bányászati egyetemen doktorált közgazdaságtanból.

A Brookings elemzői sokáig kutakodtak az orosz elnök tudományos munkássága után, és egy moszkvai műszaki könyvtár elektronikus adattárában lelték föl a doktori disszertációt, amely "A regionális erőforrások stratégiai tervezése a piaci kapcsolatok kialakításának feltételei között" címet viseli.

Clifford G. Gaddy, a Brookings Intézet kutatója szerint a szerző 16 oldalt ollózott ki szóról szóra vagy pedig emelt át kisebb módosítással William King és David Cleland amerikai professzorok 1978. évi tanulmányából, amelyet a korai kilencvenes években egy KBG közeli intézet fordított le oroszra.

A The Washington Times beszámolója szerint a disszertációban hat diagram és táblázat ugyancsak az amerikai tanulmányéhoz hasonló. Gaddy a lapnak úgy nyilatkozott, számára nem kérdéses, hogy az eljárás plágiumnak minősíthető.