Viola
-6 °C
-2 °C

Lőjétek agyon Putyint

2007.05.22. 18:00
A dán karikaturistáknak Ausztriában is meggyűlt a bajuk. A Bécsbe látogató Vlagyimir Putyint gyalázták, ezért egyiküket elkapták a rendőrök.


Egy nappal az orosz elnök látogatása előtt Bécsben őrizetbe vettek egy dán karikaturistát, aki Vlagyimir Putyint ábrázoló rajzot próbát kiragasztani az osztrák főváros egyik metróállomásán. Az A2 méretű karikatúrán az orosz elnök portréja látható egy céltábla közepén, fölötte a kérdés: vajon Putyin agyonlő-e újságírókat (Erschiesst Putin Journalisten)?

Az újságírókat jelentő utolsó szót azonban igen kis betűkkel nyomtatták, így messziről csak az első két szó ötlik szembe. Ez viszont németül annyit tesz: lőjétek agyon Putyint. Jan Egesborgot, a független surrend.org művészeti csoport tagját átmenetileg őrizetbe vették, bűncselekményre való felbujtás gyanúja alapján. A rendőrség átkutatta szállodai szobáját, ahol több példányt talált a kifogásolt karikatúrából. A karikaturistát várhatóan még kedden délután szabadon engedik.

Az osztrák hírügynökségnek mobiltelefonon nyilatkozva Egesborg a szólásszabadság szégyenének nevezte a történteket. "Csoportunk tagjai megfordultak már Szerbiában, Lengyelországban, Törökországban, ahol jóval keményebb szatírákat engedtünk meg magunknak. Problémába emiatt sehol sem ütköztünk. Bécsben viszont őrizetbe vettek, ez a szólásszabadsághoz fűződő jog szégyene" - hangoztatta a dán karikaturista.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!