Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A NATO nem örül Putyin kijelentéseinek

2007.06.04. 18:59
A NATO szóvivője szerint Putyin megjegyzései az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban nem építő jellegűek, és nem veszik őket szívesen. Nicolas Sarkozy egyetért a Putyinnal, szerinte is őszinte párbeszédet kell folytatni, bár a francia külügy közleménye szerint az amerikai terv nem befolyásolja az erőegyensúlyt. Londoni nyilatkozatok az amerikai álláspontot erősítették, melyek alkalmatlannak tartják a rakétavédelmi rendszert az orosz rakétafenyegetés elhárítására.

Nem építő jellegű, és a NATO nem is veszi szívesen Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését, amely szerint Oroszország ismét európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését Kelet-Európában, közölte hétfőn a nemzetközi katonai szervezet.

Nem építő jellegű

"Amennyire tudom, az Orosz Föderáció az egyedüli ország, amelyik azon elmélkedik, hogy rakétákkal célba veszi Európát" - mondta James Apparthurai NATO-szóvivő az orosz elnöknek a Corriere della Sera című olasz lap vasárnapi számában megjelent interjúban elhangzott figyelmeztetésére, amely szerint újabb fegyverkezési verseny indulhat meg. "Az efféle megjegyzések nem építő jellegűek, és nem vesszük őket szívesen" - fűzte hozzá a szóvivő.

Előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, fel fogja vetni a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyét a G8-országcsoport szerdán kezdődő németországi csúcstalálkozóján. Az orosz elnök "őszinte párbeszédet javasolt. Ami engem illet, őszinte leszek" - fogalmazott a francia államfő.

A párizsi külügyminisztérium hétfőn úgy foglalt állást, hogy "az amerikai terv, abban a formában, ahogyan azt előterjesztették, nem úgy tűnik, mintha befolyásolná az Oroszország és az Egyesült Államok közötti (erő)egyensúlyt". A tárca ugyanakkor elismerte, hogy további, részletekbe menő egyeztetések szükségesek a témában "a felmerülő aggodalmak eloszlatása érdekében".

A rendszer alkalmatlan az orosz rakétafenyegetés elhárítására

Londonban Tony Blair brit kormányfő szóvivője emlékeztetett azokra a korábban már elhangzott amerikai érvekre, amelyek szerint a rakétavédelmi rendszer alkalmatlan az orosz rakétafenyegetés elhárítására. Nagy-Britannia építő módon kíván tárgyalni Koszovóról, Iránról és az egész világot érintő más ügyekről a G8-csúcstalálkozón, jelentette ki. Hozzáfűzte, az európai országokban is megfogalmazódtak aggodalmak, mégpedig az emberi jogokat érintő orosz magatartással kapcsolatban. „Európa nem fog visszariadni attól, hogy hangot adjon ezen aggodalmaknak" - fogalmazott.

Putyin elnök megtorló lépésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem hagy fel a rakétavédelmi rendszer Európára való kiterjesztésének tervével. Nem zárta ki orosz nukleáris fegyverek európai célpontokra történő irányzását sem. Reményének adott hangot, hogy az amerikai vezetés megváltoztatja elképzelését a rakétapajzs tervével kapcsolatban, de figyelmeztetett, Moszkva felkészül egy szemet szemért válaszra.

Putyin hosszabb elnöki ciklust akar utódainak

Az orosz elnök támogatja azt a gondolatot, hogy utódai hosszabb elnöki időszakot tölthessenek a Kremlben, mint ő. Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy mandátumának jövő májusi lejárta után is részt akar venni hazája politikai életében, de nem tárta fel, hogy miképpen.

"Négy év persze meglehetősen rövid idő... Úgy vélem, hogy a mai Oroszországban öt-, hat- vagy hétéves elnöki ciklus teljesen elfogadható lenne, de a hivatali időszakok számát azért korlátozni kellene" - mondta Putyin. Korábban következetesen elutasított egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tehette volna újraválasztását harmadik egymást követő elnöki időszakra.