Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin nagyra értékeli a magyar kormány pragmatikusságát

2006.09.18. 16:44
Az orosz és a magyar kormányfő találkozóján elsősorban az energiáról és energiahordozókról, a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó kapacitás létrehozásáról, a szállítórendszerek közös kiépítéséről volt szó.

Egyaránt elégedett a két ország közötti politikai kapcsolatok alakulatával az orosz államfő és a magyar miniszterelnök, akik Szocsiban hétfőn tartott munkatalálkozójukon jelentős közös gazdasági projektek megvalósításáról tárgyaltak. Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc találkozója során írták alá szakminiszterek a két ország közötti új gazdasági és élelmiszeripari keretmegállapodást.

A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a jelenlegi magyar vezetés megfontolt és pragmatikus politikáját, amely - szavai szerint - azt eredményezte, hogy a NATO- és EU-tag Magyarország saját nemzeti érdekeinek megfelelően is kereste és megtalálta az Oroszországgal tartott kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét. Gyurcsány Ferenc ezt a pragmatizmust úgy fogalmazta meg, hogy a két ország kapcsolatai arra a szintre jutottak, amikor "a megoldások politikáját folytatják".


Kéz a kézben

A tárgyalásokon elsősorban az energiáról és energiahordozókról, a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó kapacitás létrehozásáról, a szállítórendszerek közös kiépítéséről volt szó. Nagy figyelmet fordítottak az elektromos energia területén megvalósú együttműködésnek, valamint a vasúti közlekedési hálózat fejlesztésének.

Az orosz elnök kiemelte, hogy Magyarország az Oroszországban jelenleg prioritásként kezelt fejlesztési programok közül elsősorban a mezőgazdaság és a lakásépítés területén tud eredményesen együttműködni Oroszországgal. Mindketten kiemelték a záhonyi vasúti átrakóállomás nagy szabású bővítésének tervét, amelyben Ukrajna részvételére is számítanak.

A megállapodásoknak megfelelően halad az orosz-magyar együttműködés az energia területén is. Mindkét kormány elkötelezett, hogy a gázszállítás és -tározás közös terveit folytatja, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Semmi nem mutat arra, hogy ne valósuljon meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyaroszági gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja, fogalmazott Vlagyimir Putyin.