Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Putyin nagyra értékeli a magyar kormány pragmatikusságát

2006.09.18. 16:44
Az orosz és a magyar kormányfő találkozóján elsősorban az energiáról és energiahordozókról, a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó kapacitás létrehozásáról, a szállítórendszerek közös kiépítéséről volt szó.

Egyaránt elégedett a két ország közötti politikai kapcsolatok alakulatával az orosz államfő és a magyar miniszterelnök, akik Szocsiban hétfőn tartott munkatalálkozójukon jelentős közös gazdasági projektek megvalósításáról tárgyaltak. Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc találkozója során írták alá szakminiszterek a két ország közötti új gazdasági és élelmiszeripari keretmegállapodást.

A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a jelenlegi magyar vezetés megfontolt és pragmatikus politikáját, amely - szavai szerint - azt eredményezte, hogy a NATO- és EU-tag Magyarország saját nemzeti érdekeinek megfelelően is kereste és megtalálta az Oroszországgal tartott kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét. Gyurcsány Ferenc ezt a pragmatizmust úgy fogalmazta meg, hogy a két ország kapcsolatai arra a szintre jutottak, amikor "a megoldások politikáját folytatják".


Kéz a kézben

A tárgyalásokon elsősorban az energiáról és energiahordozókról, a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó kapacitás létrehozásáról, a szállítórendszerek közös kiépítéséről volt szó. Nagy figyelmet fordítottak az elektromos energia területén megvalósú együttműködésnek, valamint a vasúti közlekedési hálózat fejlesztésének.

Az orosz elnök kiemelte, hogy Magyarország az Oroszországban jelenleg prioritásként kezelt fejlesztési programok közül elsősorban a mezőgazdaság és a lakásépítés területén tud eredményesen együttműködni Oroszországgal. Mindketten kiemelték a záhonyi vasúti átrakóállomás nagy szabású bővítésének tervét, amelyben Ukrajna részvételére is számítanak.

A megállapodásoknak megfelelően halad az orosz-magyar együttműködés az energia területén is. Mindkét kormány elkötelezett, hogy a gázszállítás és -tározás közös terveit folytatja, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Semmi nem mutat arra, hogy ne valósuljon meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyaroszági gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja, fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!