Gusztáv
-4 °C
1 °C

Istentől eredeztetik Putyin hatalmát

2004.10.20. 06:20
"Oroszországot cárok irányítják, Putyin hatalma istentől ered", jelentette ki az orosz-fehérorosz államszövetség titkára. A papíron létező államszövetség felügyelője szerint népszavazáson kellene módosítani az orosz alkotmányt, hogy Putyin második elnöki megbizatása után is államfő maradhasson.
Népszavazáson módosítaná a hatályos orosz alkotmányt az orosz-fehérorosz államszövetség titkára annak érdekében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlegi második ciklusa után még öt évig államfő maradhasson. "Oroszországot cárok irányítják, Putyin hatalma istentől ered", indokolta javaslatát Pavel Borogyin.

Putyin elnök szóvivője sietve elhatárolódott Borogyin javaslatától, mondván annak "nincs köze a valósághoz". Putyin tavalyi újraválasztása óta többször is cáolta, hogy az alkotmányban engedéjezetnél hosszabb ideig szeretne elnök maradni, bár elemzők kételkednek kijelentésében.

A főként csak papíron létező államszövetség másik tagországában a hétvégén tartottak népszavazást Alekszander Lukasenko diktátor harmadik elnöki terminusáról. A szavazáson az Európai Unió jelentései szerint számtalan csalás történt, a megfigyelők még azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán érvényes eredmény született.

A fehérorosz ellenzék felvonulásokon tiltakozott a szavazás eredménye ellen, kedd esti tüntetésüket a rendfenntartó erők brutálisan szétverték.