Benedek
-5 °C
5 °C

Putyin szerint az USA rosszabb a Szovjetuniónál

2007.06.25. 14:39
Oroszország elnökeként is többes szám első személyben beszélt a Szovjetunióról Vlagyimir Putyin. De ennél tovább is ment, szerinte ugyanis a Szovjetunió nem is volt annyira gonosz, legalábbis az amerikaiak csúnyább dolgokat követtek el.

A Szovjetunió történelmében kevesebb a fekete lap, mint más országokéban, köztük az Egyesült Államokéban, jelentette ki egy beszédében Vlagyimir Putyin. "Igen, vannak problémás pillanatok a történelmünkben, de mások is követtek el szörnyűségeket" - jelentette ki az orosz nemzeti büszkeséget sikerrel felébresztő, jövőre távozó elnök egy társadalomtudományi konferencián a News.com.au internetes hírszájt jelentése szerint.

Putyin - aki az orosz történelmet látszólag a szovjet birodalom történetével azonosította - a sztálini tisztogatásokat említette az orosz-szovjet történelem egyik fekete lapjaként.

Viszont szerinte a Szovjetunió jobb volt az Egyesült Államoknál. "Mi [beszélt többes szám első személyben a Szovjetunióról] legalább nem dobtunk atombombát civilekre" - mondta.

Putyin emellett még az amerikaiak szemére vetette, hogy "egyetlen kicsi országra" (Vietnamra) annyi bombát dobott, amennyit az egész II. világháborúban használtak fel. A vietnami háború több mint kétszer annyi ideig tartott, mint a világháború.