Nándor
3 °C
16 °C

Putyin bejelentkezett az Északi-sarkért

2007.06.29. 14:05
Orosz kutatók szerint a sarkvidék alatt áthúzódó Lomonoszov-hátság tulajdonképpen Szibéria része. Putyin ez alapján be is jelentené igényét a földgázban és olajban is gazdag területre. Kanada háborog, pedig a dánokhoz hasonlóan ők is ugyanezzel a trükkel próbálkoznak.

Politikai vihart kavart orosz kutatók egy csoportjának tudományos bejelentése. A hat hetes északi-sarki körútról visszatérő tudósok állításuk szerint vizsgálataikkal bebizonyították, hogy a sark alatt húzódó Lomonoszov-hátság és a szibériai plató geológiailag azonos, egy terület.

Az amerikaiaknak persze nem tetszik

Az orosz kormány a felfedezés alapján ki akarja terjeszteni gazdasági fennhatóságát az Északi-sarkra, írja a Daily Mail. Ez érthető, hiszen feltételezések szerint a most még jéggel borított, de a közeljövőben kutathatóvá váló terület rejti a föld gáztartalékainak a negyedét. Emellett jelentős olajkincset és értékes fémeket, valamint gyémántot is gyanítanak a jég alatt.

Az orosz felvetést az Egyesült Államok nonszensznek minősítette, ami nem meglepő. Meglepőbb viszont, hogy Kanada is hevesen támadta az oroszokat.


Az Északi-sarkvidék térképe.
Kattintson a részletes térképért!

Szerintük ugyanis a Lomonoszov-hátság Kanadáig húzódik, és a kanadai földlemez része, azaz az orosz logika alapján ők akár egész Eurázsiára bejelenthetnék igényüket.

Dán taktika

A kanadaiak érveivel két probléma is van. A nemzetközi jog legújabb szabályai szerint a tengeri érdekszférák kijelölésekor - az Arktisz, a Déli-sarkkal szemben nem egybefüggő kontinens - nem a szárazföldi partvonal, hanem a tenger alatt húzódó, a parthoz tartozó területek is számítanak. A felosztás természetesen csak az amúgy lakatlan területekre vonatkozik, tehát Kanada semmi esetre sem kaphatná meg Eurázsiát.

Másrészt az Északi-sarkért megkezdődött területszerző harcban Kanada ugyanezt az érvrendszert használva követeli magának az Északnyugati átjáró ellenőrzési jogát. Dánia pedig, az oroszokhoz hasonlóan, az egész sarkvidéket.

A kutatásokra vagyonokat költő dánok szerint ugyanis a Lomonoszov-hátság valójában külbírtokuk, Grönland része.

Eddig mást akartak

Egyszóval, a kanadaiak és az amerikaiak felháborodása ellenére az oroszok lépése nem meglepő. Az viszont igen, hogy az oroszok eddig - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - a szektor alapú felosztás hívei voltak. Azaz, az Északi-sarkot a sarkkal érintkező partszakasz hossza alapján osztották volna fel.

Az oroszok azzal sem járnának rosszul, tekintve, hogy úgy a terület kétötödét szerezhetnék meg. És hogy az amerikaiak miért pártolják ezt a megoldást? Mert a Lomonoszov-hátság gyakorlatilag csak Alaszkát kerüli el a térségben, így területi alapon nem lenne jogos a követelésük.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
4490 Ft
3817 Ft