Sára, Márió
2 °C
6 °C

Putyin Európára irányítaná rakétáit

2007.06.03. 13:43
Igazi demokratának tartja magát Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki nukleáris konfliktustól fél, mivel Washington Európába telepítené rakétavédelmi rendszerét. Éppen ezért azzal fenyegetőzik, hogy az orosz elnök, hogy Európára irányítja a saját rakétáit. Putyin nem akar nyugdíjba vonulni, de nem közölte, hogy milyen tervei vannak.

Oroszország ismét beirányozza rakétáit európai célpontokra, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését az orosz határok közelében - idézte vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Corriere della Sera című olasz lap. A hidegháború vége óta Oroszország nem tart európai célpontokra beirányzott rakétákat.

A Spiegel megtörte az embargót

Ha az amerikaiak megvalósítanák tervüket, Oroszország hatékonyabb támadó rendszereket fejlesztene ki válaszul - fejtette ki az orosz elnök több tömegtájékoztató eszköznek adott nyilatkozatában. A G8-országok kiválasztott médiaszervei kérdezték Oroszország hivatalos álláspontjáról a Nyolcak csoportjának június 6-i csúcsértekezlete előtt.

Elvileg csak hétfőn jelenhetett volna meg a pénteken adott interjú, de a Der Spiegel német hírmagazin "részlegesen" megtörte az embargót, közölve az interjú egy részét. Erre reagálva a Corriere leközölte vasárnap a teljes szöveget.

Putyin: "Nem mi kezdtük"

Putyin elismerte, hogy a kilátásba helyezett orosz lépések újabb fegyverkezési versenyt indíthatnak útjára, de úgy vélekedett, hogy nem Moszkva tehetne róla. "Nem mi kezdtük módosítani a hadászati egyensúlyt, nem mi léptünk ki egyoldalúan az ABM-szerződésből" - idézte a milánói lap. Az 1974-ben megkötött szovjet-amerikai ABM-szerződés a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozta. Az Egyesült Államok 2002-ben hátat fordított a szerződésnek, hogy ne akadályozza rakétapajzsának létrehozásában.

Putyin szerint nem lehet hitelt adni annak a washingtoni érvelésnek, hogy a rakétapajzs orosz határ mellé telepítendő elemei "lator államok", főleg Irán rakétatámadásait lesznek hivatottak elhárítani. "Iránnak nincsenek olyan hatótávolságú rakétái, amelyek fenyegethetnék az amerikaiakat vagy európai szövetségeseiket. Nyilvánvaló, hogy ez az újítás ellenünk, oroszok ellen irányul" - vélekedett.

G8 előtt

A Corriere della Sera előtt nem sokkal a német Spiegel magazin hozta nyilvánosságra a Putyin-nyilatkozat egy részét. Eszerint Putyin rendkívül élesen ítélte el az Egyesült Államok kelet-európai rakétatelepítési terveit. A történelemben első ízben fordulna elő, hogy az amerikai nukleáris rendszer egyes elemei az európai kontinensen kerülnének telepítésre, ami megváltoztatná a nemzetközi biztonság egész építményét, jelentette ki az orosz államfő.

Putyin nyilatkozata közvetlenül a G8 csoport csúcstalálkozója előtt jelent meg, szinte egy időben azzal, hogy George Bush amerikai elnök egy hétvégi interjúban ismét a telepítés mellett szállt síkra, hangoztatva, hogy az nem Oroszország ellen irányul.

Putyin igazi demokratának tartja magát

Putyin a Spiegel szerint azzal vádolja Washingtont, hogy politikájával nem segíti elő a bizalom légkörének kialakulását. Szavai szerint őszinte tárgyalásokkal a nagy nemzetközi válságok közül néhány elkerülhető lett volna, ezzel elsősorban Irakra utalt.

Magát igazi demokratának nevezve Vlagyimir Putyin elmarasztalta az Egyesült Államokat és a Nyugatot az emberi jogok helyzete miatt is. "Amerikában megkínozzák az embereket - például Guantanámón -, Európában pedig gázt vetnek be a tüntetőkkel szemben" - hangoztatta az elnök, aki az interjúban válasz nélkül hagyta az oroszországi emberjogi helyzetre vonatkozó kérdést.

Nem akar nyugdíjba vonulni

Saját, jövő márciusban esedékes utódlásával kapcsolatban Putyin kijelentette: Oroszország következő elnökének "egy becsületes, rátermett, magas szinten felkészült és nagy tapasztalatokkal rendelkező politikusnak kell lennie, aki rendelkezik majd a legtöbb választó bizalmával."

Hivatali idejének lejártával a jelenleg 54 éves Putyin saját szavai szerint nem kíván nyugállományba vonulni. "A nyugdíjhoz még túl fiatal vagyok" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy dolgozni kíván, és erre van néhány elképzelése, ám részleteket nem árult el erről.

Moszkva meg fogja szüntetni a fenyegetéseket
Oroszország meg fogja szüntetni az amerikai rakétavédelmi rendszerelemek kelet-európai telepítéséből adódó fenyegetéseket - figyelmeztetett Szergej Lavrov külügyminiszter egy vasárnap sugárzott tévéinterjúban. "Ha az amerikai fegyvertár stratégiai összetevői megjelennek Európában a határaink közelében, akkor kénytelenek leszünk levonni a megfelelő következtetéseket, amelyek lehetővé teszik az ebből a fegyvertelepítésből fakadó potenciális fenyegetések megszüntetését" - mondta Lavrov a Vesztyi-24 állami hírtévének.

Amit az Egyesült Államok tesz és tenni szándékozik Európában, az tökéletesen illeszkedik egy Oroszország és Kína körüli globális amerikai rakétapajzs képébe - vélte Lavrov. "Következtetéseink világosan jelzik, hogy semmi értelme nem létező fenyegetésekkel szemben védekezni. Sokkal jobb lenne újrakezdeni a munkát a NATO-orosz tanács keretei között egy rakétaelhárító rendszer kiépítéséről" - szorgalmazott Lavrov újabb tárgyalásokat a közös NATO-orosz hadszíntéri rakétaelhárító rendszerről.