Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Putyinnak nincs ellenfele

2003.12.26. 14:13
Putyinnak lámpással kell keresnie az elnökválasztási ellenfeleket, miután az őt támogató Egységes Oroszország párt lehengerlő győzelmet aratott az alsóházi választásokon.
Vlagyimir Zsirinovszkij nem indul a március 14-én esedékes orosz elnökválasztáson, de pártja azért indít jelöltet. Ezt maga a botrányhős nacionalista-populista politikus erősítette meg pénteken az általa vezetett liberális demokrata párt (LDPR) moszkvai kongresszusán. Előzőleg kiderült: neve nem szerepel a négy potenciális elnökjelölt között, akik közül a küldöttek választhattak.

Visszatáncolt

Fotó: EPA/Sergei Karpukhin
Zsirinovszkij - aki közvetlenül a december 7-i dumaválasztás után nem hagyott kétséget indulása felől, de azóta visszatáncolt - az NTV képsorai szerint biztosra vette, hogy első vonalbeli politikusok nem indulnak a toronymagas favorit Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnökkel szemben. Elsősorban ez magyarázhatja visszalépését.

Igaz, Zsirinovszkij a médiának más indokokat említett. "Az LDPR-nek rugalmasnak kell lennie, tudnia kell manőverezni, reagálva a politikai helyzet változásaira. A pártban nincs helye személyi kultusznak, meg kell mutatnunk az egész országnak, hogy az LDPR a hazafiak pártja, egyszersmind a demokratáké" - fejtegette.

Bojkottálnak?

Putyinnak lámpással kell keresnie az elnökválasztási ellenfeleket, miután az őt támogató Egységes Oroszország párt lehengerlő győzelmet aratott az alsóházi választásokon. A (dumából kiesett) két kis liberális párt úgy döntött, hogy nem indít saját elnökjelöltet, közös jelöltben pedig nem tudott megegyezni.

A dumaválasztáson súlyos vérveszteséget szenvedett kommunisták körében felmerült az elnökválasztás bojkottálásának gondolata is, bár a jelöltállításról kongresszus dönt. Gennagyij Zjuganov pártelnök indulása kétséges volt, annál is inkább, mert saját székének megvédésére kellett koncentrálnia. A nemzeti-baloldali Haza tömb a részvétel mellett kardoskodott ugyan, de első embere, Szergej Glazev nemrég azt mondta, hogy nem kíván indulni.

Az ászok húzódozása láttán Szergej Mironov felsőházi elnök jelezte, hogy kész indulni (segítve ezzel Putyinnak és tisztes szereplésben reménykedve). Mironov az Oroszország Újjászületése - Élet Pártja nevű Kreml-barát centrista tömb társelnöke. A szürke politikus indulása azonban nem teszi érdekesebbé az elnökválasztást, amelynek fő kérdése - a jelek szerint - a részvételi arány lesz