Lehel
17 °C
27 °C

Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

2004.03.14. 23:24
A szavazatok csaknem hatvan százalékának feldolgozása szerint a voksok majd hetven százalékával nyerte az elnökválasztást Vladimir Putyin. Így a váarkozásoknak megfelelően újabb négy évre Putyin az orosz elnök.
A várakozásoknak megfelelően újabb négy évre Vlagyimir Putyint választották Oroszország elnökévé vasárnap, az első részeredmények és egy exit-poll szerint. A szavazóhelyiségek vasárnap esti zárása után közzétett exit-poll szerint Putyin a szavazatok 69 százalékát szerezte meg. A részvétel meghaladta a 61 százalékot . Ezzel Putyin, aki kormányának lecserélésével az elnökválasztást népszavazássá tette új, karcsúsított csapatáról, tömeges bizalmat kapott az impozáns növekedés tartósítását és a szegénység visszaszorítását célzó modernizációs irányvonalához.

A kommunisták jelöltje 15 százalékot se kapott

Vlagyimir Putyin orosz elnököt a leadott szavazatok 69,57 százalékával választották újra a vasárnapi voksolásról készült szavazóköri jegyzőkönyvek 59 százalékának feldolgozása alapján. A helyi idő szerint hétfő hajnali részeredmény szerint Nyikolaj Haritonov kommunista jelölt 14,84, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev 4,21, a liberális Irina Hakamada 3,97, az ultranacionalista Oleg Maliskin 2,33, a Kreml-barát Szergej Mironov felsőházi elnök pedig 0,8 százalékos voksarányra számíthatott.

Putyin újraválasztása már órákkal az urnazárás előtt bizonyossá vált, miután a részvétel Oroszország-szerte meghaladta az érvényességhez szükséges 50 százalékos küszöböt, eloszlatva azokat az aggodalmakat, hogy a tétnélküliség közömbössé teheti a választókat. A választás nyugodt légkörben zajlott. Igaz, csecsenföldi szavazóhelyiségek környékén felrobbant három pokolgép, de senki sem sérült meg.

Nyolcszáz megfigyelő óvta a választások tisztaságát

A választást 800 nemzetközi megfigyelő felügyelte. Az Európa Tanács és az EBESZ missziója pozitívan nyilatkozott a szavazóbiztosok munkájáról. Glazjev és Hakamada azonban számos komoly választási szabálysértésről számolt be, Putyin melletti agitációt és a választói névjegyzékekkel való manipulálást vetve a helyi hatóságok szemére. Putyint, az egykori biztonsági tisztet, Borisz Jelcin elnök 1999-ben tette meg utódává.

A 2000-es elnökválasztásokat nem egészen 52 százalékos voksaránnyal nyerte meg. Az olajkonjunktúra talaján stabilitást teremtett, feltámasztva a nemzeti önbecsülést. Ugyanakkor saját kezében összpontosított szinte minden hatalmat, veszélyeztetve a demokratizálódást. Bírálói szerint modernizációs programja összeegyeztethetelennek bizonyulhat tekintélyuralmi rendszerével.