Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Putyin új Jaltától óv

2003.04.11. 18:36
Kapcsolódók (1)
Az orosz és a német államfő továbbra is az ENSZ tökéletesítésétől várja a nemzetközi konfliktusok megoldását.
Egy "új Jaltától" - egyéni akcióktól az ENSZ nemzetközi biztonságban betöltött szerepének tökéletesítése helyett - óvott pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár. A két vezető a "Pétervári párbeszéd" elnevezésű fórumon vett részt pénteken a Néva-parti városban. Putyinhoz és Schröderhez Szentpétervárott csatlakozik az iraki háborút elutasító tengely harmadik tagja, Jacques Chirac francia elnök is.

Putyin szerint a nemzetközi biztonsági rendszert tökéletesíteni, nem lerombolni kell a világ elott álló új kihívások kezelése érdekében. Az orosz elnök elismerte, hogy az iraki háborúnak pozitív hozadéka volt Szaddám Huszein zsarnoki rendszerének bukása, de nem elfogadhatók számára az ennek érdekében alkalmazott módszerek: a háború, a rombolások, emberek halála.

Nem védték Huszeint

Az államfő cáfolta, hogy Moszkva védte volna az iraki diktátort. Szavai szerint Moszkva azon a véleményen volt, hogy a bagdadi rezsim nem felel meg a demokrácia és az emberi jogok követelményeinek. "Nem szabad háborúval megoldani ezeket a problémákat, ilyen alapon harcolni kellene a világ országainak 80 százalékával, amelyek nem felelnek meg a nyugati normáknak" - hangoztatta Putyin, aki szerint minden népnek magának kell eldöntenie, hogy milyen utat követ.

Pénteken Jevgenyij Primakov volt orosz külügyminiszter először számolt be arról, hogy Moszkva önkéntes távozásra próbálta rábírni Szaddám Huszeint a háború előtt. A veterán orosz politikus röviddel a harci cselekmények megkezdődése elott, Putyin megbízottjaként járt Bagdadban.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft