Vilhelmina
10 °C
21 °C

Visszatér a vörös csillag

2002.11.27. 15:58
Ismét a vörös csillag válhat az orosz haderő jelképévé, ha a parlament elfogadja a Putyin elnök által jóváhagyott indítványt. A döntésnek Oroszországban is számos kritikusa van.
Vlagyimir Putyin elnök beleegyezett, hogy a ismét vörös csillag legyen az orosz hadsereg hivatalos jelképe. A javaslat Szergej Ivanov védelmi minisztertől származik, aki az orosz katonai vezetők keddi ülésén vetette fel az ötletet. "A csillag minden katona számára szent, apáink, és nagyapáink néztek fel rá a csatába menet." - jelentette ki Ivanov az ülésen, amin Putyin elnök is részt vett. Az elnök jóváhagyta a védelmi miniszter ajánlatát, és reményét fejezte ki, hogy az orosz duma "meg tudja győzni a jogalkotókat a javaslat elfogadásáról". Ez több mint valószínű, hisz a parlamentben többséget képeznek az elnököt támogató erők.

A taktika része?

A vörös csillag újbóli jelképpé avatása feltehetően tetszést fog aratni a konzervatív katonai vezetés köreiben. Elemzők szerint az indítvány azt a célt szolgálja, hogy a vezetés visszanyerje a véderő tagjainak lojalitását. A döntésnek azonban számos kritikusa van. Szergej Grigoriant volt szovjet disszidens, és a jelenlegi kormány erős kritikusa az állami televíziónak adott interjújában fenntartásainak adott hangot. "Ez egy igen komoly kérdés, mert a döntés nem csak az öregemberek nosztalgiáját fogja feléleszteni, hanem azokat a fiatalokat is negatívan befolyásolhatja, akik nem ismerik eléggé a fasizmus és kommunizmus történelmét."

Korábban Putyin kezdeményezésére az orosz parlament jóváhagyta, hogy a Szovjet himnusz szöveg nélküli változata legyen ismét az ország hivatalos himnusza. Az elnök a kritikusok félelmeire úgy reagált, hogy a régi szimbólumok életre keltése segít betemetni a társadalomban húzódó árkokat. Putyin szerint el kell ismerni, hogy az előző rendszernek is voltak pozitív vonásai.

Marad a tömeghadsereg

Egyes vélemények szerint az elnök azonban csak saját pozíciói erősítésére akarja felhasználni a régi szimbólumokat. Elemzők úgy vélik, a vörös csillag leporolása azt is jelentheti, hogy a Kreml feladta az orosz hadsereg megreformálására irányuló törekvéseit. Korábban az orosz vezetés egy kisebb, professzionális hadsereg felállításának gondolatával játszadozott, a vörös csillag azonban azt is jelezheti az orosz társadalom és a katonai vezetés számára, hogy minden marad a régiben. A professzionális hadsereg ötlete a katonai vezetők erős ellenállásába ütközött.

Az ötágú csillag a vörös hadsereg 1917-es felállítása óta a katonai erő szimbóluma Oroszországban.