Árpád
-2 °C
4 °C

Visszatér a vörös csillag

2002.11.27. 15:58
Ismét a vörös csillag válhat az orosz haderő jelképévé, ha a parlament elfogadja a Putyin elnök által jóváhagyott indítványt. A döntésnek Oroszországban is számos kritikusa van.
Vlagyimir Putyin elnök beleegyezett, hogy a ismét vörös csillag legyen az orosz hadsereg hivatalos jelképe. A javaslat Szergej Ivanov védelmi minisztertől származik, aki az orosz katonai vezetők keddi ülésén vetette fel az ötletet. "A csillag minden katona számára szent, apáink, és nagyapáink néztek fel rá a csatába menet." - jelentette ki Ivanov az ülésen, amin Putyin elnök is részt vett. Az elnök jóváhagyta a védelmi miniszter ajánlatát, és reményét fejezte ki, hogy az orosz duma "meg tudja győzni a jogalkotókat a javaslat elfogadásáról". Ez több mint valószínű, hisz a parlamentben többséget képeznek az elnököt támogató erők.

A taktika része?

A vörös csillag újbóli jelképpé avatása feltehetően tetszést fog aratni a konzervatív katonai vezetés köreiben. Elemzők szerint az indítvány azt a célt szolgálja, hogy a vezetés visszanyerje a véderő tagjainak lojalitását. A döntésnek azonban számos kritikusa van. Szergej Grigoriant volt szovjet disszidens, és a jelenlegi kormány erős kritikusa az állami televíziónak adott interjújában fenntartásainak adott hangot. "Ez egy igen komoly kérdés, mert a döntés nem csak az öregemberek nosztalgiáját fogja feléleszteni, hanem azokat a fiatalokat is negatívan befolyásolhatja, akik nem ismerik eléggé a fasizmus és kommunizmus történelmét."

Korábban Putyin kezdeményezésére az orosz parlament jóváhagyta, hogy a Szovjet himnusz szöveg nélküli változata legyen ismét az ország hivatalos himnusza. Az elnök a kritikusok félelmeire úgy reagált, hogy a régi szimbólumok életre keltése segít betemetni a társadalomban húzódó árkokat. Putyin szerint el kell ismerni, hogy az előző rendszernek is voltak pozitív vonásai.

Marad a tömeghadsereg

Egyes vélemények szerint az elnök azonban csak saját pozíciói erősítésére akarja felhasználni a régi szimbólumokat. Elemzők úgy vélik, a vörös csillag leporolása azt is jelentheti, hogy a Kreml feladta az orosz hadsereg megreformálására irányuló törekvéseit. Korábban az orosz vezetés egy kisebb, professzionális hadsereg felállításának gondolatával játszadozott, a vörös csillag azonban azt is jelezheti az orosz társadalom és a katonai vezetés számára, hogy minden marad a régiben. A professzionális hadsereg ötlete a katonai vezetők erős ellenállásába ütközött.

Az ötágú csillag a vörös hadsereg 1917-es felállítása óta a katonai erő szimbóluma Oroszországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?