Gusztáv
-4 °C
1 °C

Medgyessy Putyinnál

2003.11.29. 13:55
Az orosz elnöknek vannak bizonyos aggodalmai Magyarország EU-tagságával kapcsolatban - hangzott el Medgyessy Péter magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin szentpétervári találkozóján. A magyar miniszterelnök Rákóczi-szobrot és ezer palack tokaji bort vitt ajándékba az orosz elnöknek.
A helyreállt bizalomról és a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatokról beszéltek szombaton Szentpéterváron Medgyessy Péter magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásán. A magyar miniszterelnököt az orosz államfő hívta meg munkalátogatásra a Néva-parti városba. Medgyessy Péter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy mostani látogatása is jelzi: a két ország között helyreállt a korábbi években megbomlott bizalom.

Egyrészt örül

Vlagyimir Putyin a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődésének dinamizmusát emelte ki. Mint mondta, a közép- és kelet-európai térségből Oroszország az idén Magyarországgal növelte a legnagyobb mértékben - közel 35 százalékkal - kereskedelmi forgalmát. Hozzátette: orosz részről nem felejtették el, hogy a magyar fél felvetette a kétoldalú kereskedelemben létező magyar hiányt. Emlékeztetett arra, hogy a mostani bővülésben a forgalom orosz részről 33 százalékkal, magyar részről pedig 43 százalékkal növekedett, tehát az Oroszországba irányuló magyar kivitel gyorsabb ütemben bővült.

"Nem felejtettük el azt sem, hogy a magyarok szeretnék, ha az orosz piacon ismét megjelenhetnének a régen megkedvelt magyar áruk. A lehetőségekhez mérten igyekszünk ehhez segítséget nyújtani" - tette hozzá. Az orosz elnök azt sem titkolta, hogy Oroszország kettős érzéssel tekint Magyarország közelgő európai uniós tagságára. "Egyrészt örülünk, hogy Magyarország a közeljövőben az EU tagja lesz, másrészt viszont van bizonyos félelem attól, hogy az Oroszországgal szembeni EU-korlátozások Magyarország esetében érvényesek lesznek" - mondta.

Putyin megköszönte

Putyin úgy fogalmazott, mindent el kell követni annak érdekében, hogy az európai bővítés pozitív folyamata ne legyen kedvezőtlen hatással a kétoldalú kapcsolatokra. Medgyessy Péter is kiemelte, hogy legutóbbi, tavaly decemberi látogatása óta milyen jelentős fejlődés történt a kétoldalú kapcsolatokban. Úgy vélte, ez lehet az alapja a továbblépésnek.

A tárgyalások kezdetén Vlagyimir Putyin megköszönte a Konsztantyin-palotának hozott ajándékot: II. Rákóczi Ferenc szobrát, valamint azt a több mint ezer palack kiváló minőségű régi évjáratú tokaji bort, amely a palota Rákóczi-pincéjét fogja gazdagítani. A mostani magyar-orosz tárgyalások színhelyéül szolgáló palota borospincéjében már 12,5 ezer üveg bort gyűjtöttek össze a világ minden tájáról.