Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Keményen marasztalják Putyint az elnöki székben

2007.03.30. 12:30
Szergej Mironov orosz felsőházi elnök úgy módosítaná az alkotmányt, hogy Putyin 2008-ban újraválasztható legyen. Szerinte négy év túl rövid idő Oroszország számára, így feltétlenül meg kell hosszabbítani az elnöki megbízatást öt, esetleg hét évre. Borisz Grizlov alsóházi elnök nem támogatja a módosítást.

Vlagyimir Putyin elnökségének meghosszabbítását, illetve másodszori újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítást ajánlott Szergej Mironov orosz felsőházi elnök pénteken. Borisz Grizlov alsóházi elnök azonnal bejelentette, nem támogatja a javaslatot.

Feltétlenül felül kell vizsgálni azt az alkotmányos rendelkezést is, amely szerint ugyanaz a személy csak két egymást követő időszakban töltheti be az elnöki tisztséget, jelentette ki Mironov közvetlenül azután, hogy az orosz szenátorok - ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással - újraválasztották őt a felsőház (Szövetségi Tanács) élére.

Gondolkodást javaslok arról a kérdésről, hogy nem vált-e feltétlenül szükségessé polgárok millióinak kívánságára reagálva felülvizsgálni ezt az alkotmányos normát és úgy rendelkezni, hogy ugyanaz a személy három egymást követő időszakban töltheti be (az elnöki) posztot, fejtette ki Mironov. Ezzel megismételte azt a véleményét is, hogy egy olyan nagy ország, mint Oroszország számára négy év túl rövid idő, ezért feltétlenül meg kell hosszabbítani az elnöki megbízatást öt, esetleg hét évre.

Grizlov nem akar alkotmánymódosítást

Grizlov, az alsóház, a duma elnöke, és egyben a Putyinhoz hű monopolpárt, az Egységes Oroszország feje azonnal bejelentette, hogy nem támogatja házelnöktársa javaslatát, pontosabban "semmilyen kezdeményezést, amely az alkotmány módosítására irányul".

Maga a 2004-ben újraválasztott Putyin mindeddig következetesen elutasított egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné indulását a 2008. március 2-ára kitűzött következő elnökválasztáson, de jelezte, valamiképpen meg akarja őrizni befolyását az oroszországi politikában.

Meg akarja osztani a pártokat

Mironov - aki éppúgy hű szövetségese Putyinnak, mint Grizlov - a múlt év végén létrehozott egy második Kreml-pártot, az Igazságos Oroszországot, ugyancsak a népszerű elnök védnöksége alatt. A szociális retorikával operáló, balközép Igazságos Oroszország versenyre kelt a jobbközépre orientált Egységes Oroszországgal.

Mironov javaslatával más pártok megosztására és saját pártja támogatásának növelésére törekszik, vélték megfigyelők. Emlékeztettek arra is, hogy az Igazságos Oroszország harmadik lett az e hónapban lezajlott regionális parlamenti választások pártlistás versenyében, utcahosszal az Egységes Oroszország mögött, de egy régióban nyerve és szoros versenyben a kommunistákkal.