Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Putyin Moszkvába hívja a Hamasz-vezetőket

2006.02.09. 17:14
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy "hamarosan" Moszkvába hívja a palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamasz radikális iszlám mozgalom vezetőit, hogy megvitassák az izraeli-palesztin békefolyamat jövőjét.

"Oroszország kapcsolatban áll a Hamasz szervezettel, és arra készül, hogy a közeljövőben meghívja a szervezet vezetőségét Moszkvába" - mondta Putyin a spanyol miniszterelnökkel közös sajtóértekezletén Madridban. A Reuters jelentése szerint Putyin hozzátette: "Mi nem tekintjük a Hamaszt terrorista szervezetnek. El kell fogadnunk, hogy a Hamasz demokratikus választások eredményeként szerezte meg a hatalmat, és tiszteletben kell tartanunk a palesztinok akaratát".

Az orosz államfő bejelentése után nem sokkal a Hamasz egy magas rangú tisztségviselője Gázában közölte: elfogadják a moszkvai meghívást, ha az hivatalos formát ölt. "Ha hivatalos meghívást kapunk Oroszországba, el fogunk oda látogatni" - mondta újságíróknak Iszmáil Hanije, aki a Hamasz listavezetője volt a törvényhozási választásokon.

Izrael nem érti

Izraelben, ahol nem tekintik békepartnernek a radikális palesztin mozgalmat, meglepetést okozott a Hamasz-vezetőknek szóló orosz meghívás. Mark Regev külügyi szóvivő megismételte, hogy Izrael nem fog tárgyalóasztalhoz ülni a zsidó állam elpusztítására felesküdött szervezettel mindaddig, amíg az "el nem ismeri Izrael jogát a létezéshez, nem mond le a terrorról, és nem fogadja el a közel-keleti békefolyamatot".

A pillanatnyi tanácstalanságot leginkább egy név nélkül nyilatkozó kormányforrás érzékeltette. "(Oroszország) egyetértett a közel-keleti rendezésben közreműködő nemzetközi kvartett nyilatkozataival, ezért Jeruzsálemben az emberek most azt kérdezik: mi folyik itt?".

Spanyol-orosz nyilatkozat a Mohamed-karikatúrákról

A madridi sajtóértekezleten szóba került Irán és a Mohamed-karikatúrák hatása is. A spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero úgy vélekedett, hogy Putyinnak döntő szerepet kell játszania az iráni atomprogram körül kialakult patthelyzet feloldásában. A két politikus megbeszélésük után közös közleményt adott ki: "a terrorizmus elleni intézkedések elfogadásakor és végrehajtásakor az államoknak úgy kell eljárni, hogy ezek az intézkedések alkalmazkodjanak a nemzetközi jog keretében vállalt kötelezettségekhez, főként az emberi jogok, a menekültjogok és a nemzetközi humanitárius jog területén érvényes nemzetközi normákhoz".