Auguszta
-7 °C
0 °C

Zsarolás miatt lépett ki Putyin a KGB-től

2002.08.30. 12:42
Vlagyimir Putyin üzleti körök zsarolása és az 1991-es puccskísérlet miatt távozott annak idején a KGB-től, áll az elnök önéletrajzi regényének második kötetében.
"Út a hatalomig" címmel jelenik meg a közeljövőben Vlagyimir Putyin orosz államfő életrajzi könyvének második kötete. A zsarolásról Putyin azt mondja: amikor drezdai KGB-s megbízatása után Leningrádba került, értelemszerűen nem fedhette fel valódi munkahelyét. Hivatalosan a leningrádi egyetem rektorának nemzetközi ügyekkel foglalkozó volt munkatársaként érkezett a városházára. Bizonyos személyek azonban felfedték kilétét, és azzal zsarolták, hogy kiszivárogtatják, ha nem dönt egyes kérdésekben meghatározott üzleti körök javára.

Putyin dilemmája

Az elnök visszaemlékezése szerint már emiatt is jónak látta, hogy elhagyja a KGB-t. De a végső lökést az 1991-es puccskísérlet adta. Putyin ekkor azzal a dilemmával szembesült: ha nem teljesíti a puccsistákhoz csatlakozott főnökei parancsait, akkor esküjével, ha teljesíti, akkor lelkiismeretével kerül szembe. Az elnök hozzátette: döntését az sem befolyásolta, hogy szakítása az állambiztonsággal másfél hónappal a legkorábbi KGB-s nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő elérése előtt történt.

Putyin taxisofőr is lett volna

Putyin még életrajza első kötetében beszélt arról, hogy ha győznek a puccsisták, és elveszíti városházi munkáját, taxizni kezdett volna, a még Németországban vásárolt Volvóján. Az elnök közlése szerint így is életének egyik legnehezebb periódusa volt a KGB elhagyása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!