16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Beiktatták Putyin elnököt

2000.05.07. 18:47
A Kremlben vasárnap megtartották Vlagyimir Putyin ünnepélyes elnöki beiktatását. Az elnök Mihail Kaszjanovot nevezte ki ügyvezető kormányfővé, miután beiktatásával automatikusan elvesztette miniszterelnöki megbízatását.
A Nagy Kremli palota Andrejev-termében rendezett ünnepségen Alekszandr Vesnyakov, a központi választási bizottság elnöke hírdette ki Putyin elnökké választását, majd ezt követően Marat Bagláj, az alkotmánybíróság elnöke szólította be az államfőt ünnepélyes fogadalomtételre. Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke beszédében köszöntötte, majd átadta Putyinnak az elnöki hatalom jelvényeit, ezután pedig Vlagyimir Putyin rövid beszédben válaszolt.

Az orosz államfő szabad, virágzó, erős, gazdag és civilizált Oroszország építését ígérte, amelyre büszkék lehetnek polgárai, s amely külföldön is tiszteletet ébreszt. Putyin hangsúlyozta, hogy megfogadja az előző elnök szavait, s "óvni fogja Oroszországot". Ennek érdekében egységre és összefogásra szólította fel az orosz polgárokat, azokat, akik reá szavaztak a március 26-i választásokon, s azokat is, akik más jelölteket részesítettek előnyben, hiszen mindannyian a közös jövőért, a jobb életért és az erős Oroszországért mentek el szavazni.

Az orosz államfő - akárcsak Jelcin - történelminek minősítette a beiktatás napját, mivel mint emlékeztetett rá, Oroszországban most történik először demokratikus hatalomváltás, törvényesen, békésen, ami a korszerű, demokratikus állam, a stabil hatalom ismérve. Emlékeztetett arra is, hogy a szabad társadalomhoz vezető út nehéz volt, s elismerte, hogy a demokratikus állam kiépítése még távolról sem fejeződött be Oroszországban. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad megtagadni a történelmet, meg kell őrizni a legjobb hagyományokat, elismerni azok érdemét, akik az erős és hatalmas Oroszországért tettek.

Putyin Mihail Kaszjanovot nevezte ki ügyvezető kormányfővé, mivel beiktatásával automatikusan elvesztette miniszterelnöki megbízatását. Kaszjanov az utóbbi hónapokban gyakorlatilag egy személyben irányította a kabinetet, ezért megbízatása nem meglepetés. Ugyanakkor nem biztos - de nagyon valószínű -, hogy Kaszjanovot terjeszti az orosz alsóház elé miniszterelnök-jelöltként az újdonsült orosz államfő. Putyinnak erre az előterjesztésre két hete van. Kaszjanov a korábbi kabinetekben pénzügyminiszter-helyettes, majd egészen a mai napig pénzügyminiszter is volt. Putyin már ügyvezető államfőként nevezte ki első miniszterelnök-helyettesnek, vagyis gyakorlatilag első helyettesének, amikor átalakította a kabinet felső szintjét.  • Hírek
  • Hírek