Gazdasági látogatás

2000.06.16. 13:00
Nem véletlenül vezetett Putyin első európai útja Németországba, hisz Gerhard Schröder kancellár vezette ország Oroszország legnagyobb hitelezője. Így nem csoda, ha a találkozón a gazdasági kérdések domináltak, Putyin azonban az amerikai rakétavédelmi rendszerról is tett némi megjegyzést.
Németország Amerikához hasonlóan stratégiai partnerének tekinti Oroszországot - jelentette ki csütörtöki találkozásukat követően a német kancellár - nemcsak országunk, de egész Európának érdeke szoros baráti kapcsolatot fenntartani Oroszországgal.

Németország Amerikához hasonlóan stratégiai partnerének tekinti Oroszországot
A kapcsolatok szorosabbra fűzése inkább Oroszország érdeke, hisz 33 milliárd dolláros adósságának felét Németországnak köszönheti. A német kereskedők befektetési kedve 1998-ban alábbhagyott, mikor a rubel összeomlásából adódó tartozásokat német bankok és befektetők voltak kényszerüek elviselni. 1998-ban 347 millió dollárnyi tőke érkezett Németországból, 1999-ben csupán 221 millió.

Az exporthitel-garanciák kérdésében már sikerült megegyezni - jelezte Werner Müller, német gazdasági miniszter. Ez volt az a probléma, ami az orosz adósság újraütemezését mindeddig akadályozta. A gazdasági miniszter azonban arról nem nyilatkozott, hogy a találkozón lesz-e végső megállapodás az orosz tartozásról. Oroszország azt szeretné, ha a németek elengednék a 18 milliárd dollárnyi tartozást, a németek azonban nem tűnnek engedékenynek.

Német vállalkozók előtt tartott beszédében Putyin az ,,új stabilitás" korának nevezte az orosz parlamenti és elnökválasztások utáni időszakot. Szerinte ,,hiba lenne ezt a lehetőséget kihagyni". Putyin szerint Oroszország nyitott a NATO-val való együttműködésre, de ha Európa engedélyezi az amerikai rakétavédelmi rendszer kontinensre való telepítését, akkor azt országa provokációnak fogja elkönyvelni, a veszély nemcsak Oroszországot, de egész Európát destabilizálná. Mint ismeretes, Németország kritikusan fogadta az amerikai ötletet, Bill Clinton ez év vége felé fog dönteni a terv végrehajtásáról.

A pénteken véget érő találkozón a két államfő kompromisszumkészsége várhatóan a második világháború alatt elhurcolt műkincsek sorsának rendezésére is ki fog terjedni. Német miniszterekkel való beszélgetés után gazdasági egyezmények aláírása következhet.  • Tippek
  • Babaváró hitel