Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gazdasági látogatás

2000.06.16. 13:00
Nem véletlenül vezetett Putyin első európai útja Németországba, hisz Gerhard Schröder kancellár vezette ország Oroszország legnagyobb hitelezője. Így nem csoda, ha a találkozón a gazdasági kérdések domináltak, Putyin azonban az amerikai rakétavédelmi rendszerról is tett némi megjegyzést.
Németország Amerikához hasonlóan stratégiai partnerének tekinti Oroszországot - jelentette ki csütörtöki találkozásukat követően a német kancellár - nemcsak országunk, de egész Európának érdeke szoros baráti kapcsolatot fenntartani Oroszországgal.

Németország Amerikához hasonlóan stratégiai partnerének tekinti Oroszországot
A kapcsolatok szorosabbra fűzése inkább Oroszország érdeke, hisz 33 milliárd dolláros adósságának felét Németországnak köszönheti. A német kereskedők befektetési kedve 1998-ban alábbhagyott, mikor a rubel összeomlásából adódó tartozásokat német bankok és befektetők voltak kényszerüek elviselni. 1998-ban 347 millió dollárnyi tőke érkezett Németországból, 1999-ben csupán 221 millió.

Az exporthitel-garanciák kérdésében már sikerült megegyezni - jelezte Werner Müller, német gazdasági miniszter. Ez volt az a probléma, ami az orosz adósság újraütemezését mindeddig akadályozta. A gazdasági miniszter azonban arról nem nyilatkozott, hogy a találkozón lesz-e végső megállapodás az orosz tartozásról. Oroszország azt szeretné, ha a németek elengednék a 18 milliárd dollárnyi tartozást, a németek azonban nem tűnnek engedékenynek.

Német vállalkozók előtt tartott beszédében Putyin az ,,új stabilitás" korának nevezte az orosz parlamenti és elnökválasztások utáni időszakot. Szerinte ,,hiba lenne ezt a lehetőséget kihagyni". Putyin szerint Oroszország nyitott a NATO-val való együttműködésre, de ha Európa engedélyezi az amerikai rakétavédelmi rendszer kontinensre való telepítését, akkor azt országa provokációnak fogja elkönyvelni, a veszély nemcsak Oroszországot, de egész Európát destabilizálná. Mint ismeretes, Németország kritikusan fogadta az amerikai ötletet, Bill Clinton ez év vége felé fog dönteni a terv végrehajtásáról.

A pénteken véget érő találkozón a két államfő kompromisszumkészsége várhatóan a második világháború alatt elhurcolt műkincsek sorsának rendezésére is ki fog terjedni. Német miniszterekkel való beszélgetés után gazdasági egyezmények aláírása következhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?