Gerzson
-3 °C
3 °C

Csökkenő korrupció, átlátható gazdaság

2001.03.08. 13:36
Magyarország a hetedik leginkább átláthatónak számít azon 35 vizsgált ország közül, melyeknek listáját a PricewaterhouseCoopers nevű nemzetközi könyvvizsgáló cég állította össze. Ezzel a legjobbak vagyunk a térségben, bár a korrupció továbbra is problémának számít.
A lista első helyén Szingapúr szerepel, a legutolsó pedig Kína. Az úgynevezett ,,átlátszatlansági mutatót" (opacity index) a PricewaterhouseCoopers idén januárban tette először közzé, és öt tőkepiacot befolyásoló szempont alapján állítják össze. Ezek a korrupció, a jogrendszer, a kormányzat makrogazdasági és fiskális politikája, a számviteli szabályok és a kormányzási gyakorlat, valamint a gazdasági szabályozórendszer.

Hazánk a közép-kelet-európai országok közül a legjobb értékelést kapta: megelőztük a lengyeleket és a cseheket. Jobb helyezést kaptunk a japánoknál, viszont el vagyunk maradva a példás és tiszta britektől. A felmérés az egész világra nézve reprezentatív.

A felmérésről
A tanulmányt országonként húsz-húsz nagy- és középvállalati pénzügyi vezető, öt-öt bankár, három-három részvénypiaci elemző és öt-öt PricewaterhouseCoopers-alkalmazott véleménye alapján állították össze. 2001 szeptemberére hetven, 2002 elejére száz országra kiterjedő index közlését tervezik.

A korrupció a gond

A hazánk értékelését végző szakemberek úgy látták, a kormányzat gazdaságpolitikája az elmúlt öt évben kiszámíthatóbbá vált. Ezt meglehetősen fontosnak tartják a tőke árának szempontjából. A törvények és szabályozások betartatása viszont bizonytalanabbá vált ugyanezen időszak alatt. Azt, hogy a korrupció mennyire hat a tőke árára hazánkban, az értékelők a közepesnél erősebbnek találták, bár hozzáteszik: a helyzet nagy mértékben javult az elmúlt öt évben.

Fontos az átláthatóság

Mindez azért fontos, mert az, hogy mennyire átlátható egy ország gazdasága, gazdaságpolitikája, illetve szabályozása, döntően befolyásolja a külföldi cégek, alapok befektetési kedvét. A PricewaterhouseCoopers szerint az átláthatóság hiánya az egész ország gazdasága számára hosszú távon veszélyt jelent. Így a cég pozitív értékelése igen jó hír.

,,Nem véletlen, hogy Magyarországra ilyen sok külföldi működőtőke érkezett" - kommentálta a PricewaterhouseCoopers értékelését az Indexnek Akar László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója. Akar szerint a helyezés valóban jó, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban érzése szerint a helyzet romlott, köszönhetően az államháztartás körüli nem egészen átlátható kormányzati akcióknak, illetve a MOL-lal és a gyógyszergyárakkal szembeni fellépésnek.