Márk
13 °C
28 °C

Többséget kaphat a március 17-i ultimátum

2003.03.10. 11:28
Akár tíz támogatója is lehet a Huszeinnek március 17-i határidőt szabó brit-amerikai határozati javaslatnak - véli Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter nem zárja ki a francia vétót, bár ez "súlyos következményekkel" járna a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok a javaslat elutasítása esetén is támadna, a határozatra csak európai szövetségeseinek van szükségük.
Már majdnem összegyűjtötte a Szaddám Huszein iraki diktátornak március 17-i ultimátumot szabó újabb ENSZ-határozathoz szükséges támogatást Colin Powell, írja az AP. A javaslat elfogadásához a tizenöt tagú Biztonsági Tanács kilenc tagjának szavazatára van szükség.

Harc a voksokért
A brit-amerikai határozati javaslatot jelenleg négy BT-tag - Bulgária, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország - támogatja. Egyértelműen elutasítja azt Franciaország, Kína, Németország, Oroszország és Szíria. A franciák és az oroszok nem zárták ki a vétó lehetőségét sem. Bizonytalan Angola, Chile, Guinea, Kamerun, Mexikó és Pakisztán szavazata.
Powell felbátorodott

Az amerikai külügyminiszter szerint a határozati javaslat sorsa ugyan még kérdéses, az öt vétójoggal rendelkező BT-tag bármelyike megakadályozhatja elfogadását, de Powell akár tíz ország szavazatának megszerzését sem tartja lehetetlennek, írja a BBC. "Felbátorítottak az egyes tagállamok vezetőivel folytatott megbeszéléseim" - mondta el Powell több amerikai tévétársaságnak is.

Villepin afrikai turnén

A "béketábor" vezető hatalma, Franciaország is erős lobbizásba kezdett. Dominique de Villepin francia külügyminiszter hétfőn három BT-tag afrikai országban, Kamerunban, Angolában és Guineában is villámlátogatást tesz.

A vétó megrontaná a két ország viszonyát

Powell nem zárta ki egy francia vétó lehetőségét, bár ez véleménye szerint "rövid távon mindenképpen súlyos következményekkel járna a két ország viszonyában". Az amerikai külügyminiszter nem tudott biztosat mondani Kína és Oroszország álláspontjáról, írja az AP. A két vétójoggal rendelkező ország hivatalosan - a franciákhoz és a németekhez hasonlóan - elutasítja az Irak elleni katonai akciót.

A döntéstől függetlenül is háborúznának

Az Egyesült Államok nyilatkozatai szerint a határozati javaslat elfogadásától függetlenül is kész megtámadni Irakot. Az utolsó ultimátumra igazán csak a háborút a közvéleményükkel szemben is támogató országok vezetése, azaz a brit és a spanyol kormány érdekében van szükség.

A javaslat elutasítása esetén a népszerűsége mélypontjára ért Tony Blair számolhat saját pártja, a kormányzó Munkáspárt mintegy nyolcvan képviselőjének lázadására is. Bár a kormánypárt még egy ilyen arányú lázadás mellett is megtartaná többségét, a pártban felszínre kerülő törésvonalak nagyban meghatározhatják Blair politikai jövőjét.